Uggla på topplistan

Aktivt debatterande av det svenska utvecklingsstödet till Belarus gör – enligt tidningen OmVärlden – Östgruppens ordförande till den tionde ”mäktigaste” biståndsdebattören i Sverige.

Det är i OmVärldens årliga ranking av de mäktigaste biståndsdebattörerna som Martin Uggla hamnar på topp-tio-listan – på tionde plats. Utifrån en öppen nomineringslista har tidningen låtit sig vägledas dels av röster från över tretusen personer, dels av en egen bedömning och rådgivande diskussioner med andra.

2018 har varit klimatets år, skriver tidningen i en analys av resultatet. Förstaplatsen knips av Parul Sharma som utöver klimatet enligt OmVärlden även debatterar ”anständiga arbetsvillkor, kvinnors rättigheter och en hållbar industri och tar fighten för de globala målen”.

Därefter kommer tidigare statssekreteraren och nyblivne topptjänstemannen vid UNDP Ulrika Modéer, Radiohjälpens nya generalsekreterare Kristina Henschen (tidigare chef för Union-to-union), Ann Svensén från Individuell Människohjälp, biståndsminister Isabella Lövin, We effects och Vi-Skogens generalsekreterare Anna Tiblin, Diakonias Magnus Walan, utrikesminister Margot Wallström samt Anna och Ola Rosling med den internationella succéboken Factfulness.

Därefter, på tionde plats, återfinns Östgruppens ordförande.

”Martin Uggla fortsätter att driva debatten kring biståndet till Belarus”, skriver OmVärlden i sin motivering, ”och tvingar ut både UD och Sida på banan. Det handlar om huruvida bistånd ska arbeta med regeringar i totalitära regimer, eller helt avbryta samarbetet. En aktuell fråga i länder som exempelvis Tanzania. Martin Uggla är konsekvent och når ut, trots att hans organisation är liten.”

”Mycket hedrande och roligt att hamna på denna lista”, kommenterar Martin Uggla på Facebook, ”och i sådant sällskap! Samtidigt en tydlig bekräftelse på att Östgruppens arbete uppfattas som relevant och viktigt!”

Källa: OmVärlden 1, 2