Uggla toppar årets lista

Östgruppens ordförande Martin Uggla vann i år tävlingen ”Biståndsdebattens mäktigaste”, arrangerad av Global Bar Magazine. Detta efter att tidigare år ha hamnat bland topp-tio i rankingen.

Global Bar Magazine beskriver Martin Ugglas vinstplacering som oväntad, med hänvisning till att Östgruppen är en liten organisation och att rankingen brukar domineras av företrädare för de större aktörerna. Martin Uggla fick dock näst flest röster och tillsammans med mycket aktiv medverkan i massmedia i samband med händelseutvecklingen i Belarus sedan i höstas, samt tävlingsjuryns val, räckte det till en förstaplacering. Juryn består av de tidigare chefredaktörerna för tidningen OmVärlden Jesper Bengtsson, Anki Wood och Ylva Bergman, samt Global Bar Magazines egen chefredaktör David Isaksson och författaren och mångfaldsdebattören Qaisar Mahmood.

”Martin Uggla följer utvecklingen i Belarus dygnet runt”, skriver juryn i sin motivering, ”och är oftast snabbare än oss journalister med nyheter. Han har synts otroligt mycket i media och är ofta tillfrågad som expert. Martin Uggla och Östgruppen visar att en liten organisation kan åstadkomma mycket i en stor och viktig fråga. Martin Uggla fick näst högst antal röster och är sannolikt den som synts mest i medier bland de nominerade under det senaste året. Juryn imponerades också stort av hans arbete.”

I en kommentar till Global Bar Magazine säger Martin Uggla:

–  Vi är en människorättsorganisation med fokus på Belarus och Ryssland sedan vi bildades 2004-2005. Fler av oss hade en bakgrund av att jobba med demokratifrågor i Östeuropa. Det som gör oss lite unika är våra språkkunskaper och sakkunskap kring regionen. Vi står i mer eller mindre daglig kontakt med våra kollegor i människorättsrörelsen där och vi försöker stötta dem och föra ut deras synpunkter till EU och en svensk publik. Ett av våra huvudsyften är att fungera som en kanal för dem, för det är människorättsaktivisterna där som bäst känner till hur situationen ser ut. Därför är det så viktigt att de får höras.

På andra plats kommer journalisten och debattören Nuri Kino, följd av We Effects generalsekreterare Ann Tibblin. Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson menar själv att det ”intressanta med både Martin och Nuri är dessutom att de står fria från det traditionella biståndsetablissemanget som ofta brukar beskrivas som ’vänster’. Det här här något som är viktigt för debatten i stort, inte minst när enprocentsmålet sannolikt kommer att bli en valfråga.”