Ung front-aktivister avskrivna

KGB anklagar inte längre sex oppositionsaktivister för att ha ingått i en påstådd väpnad konspiration.

Sex aktivister ur Ung front – traditionellt den belarusiska oppositionens största ungdomsrörelse – ingick bland dem som inför demonstrationen 25 mars häktades och anklagades för att ha förberett massoroligheter. Belarusisk stats-tv visade då upp bilder av påstådda vapenbeslag och president Lukasjenka talade om hemliga träningsläger i utlandet.

Anklagelser om bildande av en väpnad grupp lades senare till de formella misstankarna. Dock inte gentemot de politiska aktivisterna utan gentemot den större grupp gripna som hade en bakgrund i den så kallade Vita legionen, som var aktiv som ordningsvakter vid demonstrationer på 1990-talet.

Även en lokal organisation i Babrujsk, kallad Patriot, drogs inledningsvis in i anklagelserna. Patriot bedriver i kommunal regi scoutliknande verksamhet med militärt stuk för ungdomar från socialt utsatta familjer.

Anklagelserna har av många antagits vara fabricerade i syfte att rättfärdiga massgripandena av demonstranter i mars. Trovärdiga uppgifter om tortyr av de häktade har också rönt protester från inhemska människorättsförsvarare och oro från omvärlden.

Flera av de tidigare häktade har efterhand försatts på fri fot men belagts med yppandeförbud. 14 personer är alltjämt kvar i häkte.

Nu har dock de sex aktivisterna ur Ung front – Zmitser Dasjkevitj, Siarhej Paltjeuski, Raman Vasiljevytj, Zmitser Kremjanetski, Uladzimir Jaromenka och Artsiom Leutjanka – alla erhållit brev från KGB där det står att misstankarna är avskrivna. Även två andra personer som aldrig anklagades för att ingå i den väpnade gruppen har avskrivits ur utredningen.

Det verkar därmed som om KGB fokuserar det fortsatta arbetet på Vita legionens medlemmar och lämnar den mer etablerade oppositionens aktivister i fred. Såvitt känt kvarstår dock ännu socialdemokraten Siarhej Kuntsevitj i utredningen.

Källa: Vjasna