Ekonomisk union med Ryssland nära

Ett ryskt regeringsbesök i Minsk lade i dag grunden för undertecknande av det integrationsavtal som inte blev av i vintras, rapporterar statstrogna belarusiska och ryska medier. Aljaksandr Lukasjenka hävdade också att förgiftningen av den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är ett tyskt påhitt för att tvinga bort Putin från Belarus.

Rysslands premiärminister Michail Misjustin och ”alla nyckelministrar” befinner sig nu i Minsk där de kommit överens med sina belarusiska kollegor om att ta bort barriärer mellan länderna inom handel, kultur, sport, hälsovård, energi och industri.

Det rör sig av allt att döma om de ”vägkartor” som trots ryska påtryckningar förblev oundertecknade i vintras. Innehållet i dessa är inte känt i detalj. Men det ska ha rört sig om trettio företrädesvis ekonomiska sådana, samt en trettioförsta politisk. Den senare betraktades som ett hot mot Belarus suveränitet. Lukasjenka lyckades då stå emot pressen.

I samband med valet har han svängt våldsamt, från att först anklaga Ryssland för att undergräva honom, till att förlita sig på rysk hjälp och i stället rikta stundtals bisarra anklagelser mot Polen, Litauen och Nato.

I ett tv-sänt samtal med Misjustin i dag tackade han denne för att man nu lyckats lösa de tidigare knutarna, en ambition han sa sig ha kommit överens om med Putin redan innan valet. Misjustin bedyrade å sin sida att Ryssland respekterar Belarus suveränitet. Detta kanske kan tolkas som att den trettioförsta vägkartan om en politisk union inte längre står på dagordningen. Någon gemensam valuta – en annan känslig fråga – nämndes inte i det korta samtalet.

Inom någon vecka är det meningen att Lukasjenka ska besöka Moskva och tillsammans med Putin fastställa integrationsplanerna.

Under samtalet tog Lukasjenka också fram dokument som han påstod var ett avlyssnat samtal mellan Berlin och Warszawa. Där skulle det framgå att de tyska anklagelserna om förgiftningen av Aleksej Navalnyj är påhittade. Syftet skulle enligt Lukasjenka vara att stoppa Putin från att lägga sig i den belarusiska situationen. Lukasjenka påminde också om hur han nyligen hade mobiliserade ”halva armén” mot hotfulla framflyttningar av Natostyrkor.