USA-efterlyst greps och släpptes

Ryskan Anna Bogatjova – efterlyst av USA för inblandning i presidentvalet 2016 – greps i Minsk i söndags men släpptes sedan. Lukasjenka underströk i en kommentar att Rysslands intressen väger tyngre.

IT-specialisten Bogatjova är eller har varit anställd av Agenturen för internetundersökningar i Sankt Petersburg, mer känd som ”trollfabriken”. Två år före det amerikanska presidentvalet 2016 sedan ska hon ha rest till USA och rekognoscerat för att kunna skapa falska konton i sociala medier, med syfte att påverka valutgången.

Sedan ett och ett halvt år är hon efterlyst av USA.

I söndags ska hon ha gripits på ett hotell i Minsk där hon befann sig med man och barn på en semesterresa. Hon släpptes dock på tisdagen, efter att gripandet uppmärksammats i media. I dag – i samband med att han träffade den ryska Novgorodregionens guvernör – kommenterade Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka händelsen.

– Man måste förstå att vi verkar praktiskt taget som på en enda stats territorium i sådana här fall, sa Lukasjenka. Som Ryssland förhåller sig till våra medborgare förhåller vi oss till de ryska. Och här finns inga andra alternativ än att skydda Rysslands intressen och Ryska federationens medborgare.

Han förklarade också att gripandet hade skett enligt gängse rutin när man upptäckte att Bogatjova var internationellt efterlyst, men att man hade släppt henne när man förstått vad det handlade om.

Lukasjenka påminde också om hur han själv 2008 hade utvisat USA:s ambassadör och trettio andra diplomater på grund av liknande inblandning i Belarus angelägenheter. Först i mars i år öppnade Minsk för att USA kunde skicka en ny ambassadör men så har ännu inte skett.

Under pseudonymen Anna Trigga ska Bogatjova tidigare ha varit aktiv i ryska extremhögerkretsar, liksom ”trollfabriken” kopplade till affärsmannen Jevgenij Prigozjin. Denne är känd för omfattande kontrakt med den ryska försvarsmakten och kallas ibland för ”Putins kock” eftersom han har skött cateringen vid utländska statsbesök. Förutom att ha spelat en central roll i de ryska försöken att påverka USA:s presidentval 2016 har Prigozjin också legosoldater verksamma i Syrien och flera afrikanska länder, där han understödjer sittande regimer och utvinner råvaror.

Källor: Reform.by 1, 2, Radio Svoboda