Utredning mot bloggare nedlagd

Bloggaren Aljaksandr Kabanau från Bjarjoza anklagas inte längre för att olovligen ha tillskansat sig pengar från sina grannar. Utredningen mot honom är nedlagd.

– I dag ringde utredaren till mig, sa Kabanau till Brestskaja Gazeta i måndags. Mitt fall är nedlagt på grund av att brott saknas.

Det var i mars som Aljaksandr Kabanau fick veta att han var misstänkt för att brottsligen ha tillskansat sig fyrahundra rubel (cirka 1800 kronor) från sina grannar

Kabanau förklarade själv att han hade fått pengarna i arvode som ordförande för den bostadsrättsförening som höll på att bildas – helt enligt avtal med grannarna. Varje lägenhet bidrog med två rubel i månaden vilket totalt blev fyrahundra rubel. Arvodet fick han för att registrera föreningen hos myndigheterna och för att skaffa fram byggplaner för nya källarutrymmen.

Anklagelsen antogs vara politiskt motiverad och bottna i Aljaksandr Kabanaus engagemang mot batterifabriken i det närbelägna Brest. Tillsammans med Siarhej Pjatruchin har Kabanau drivit Youtubekanalen Folkets deputerade och gett stöd åt de regelbundna protestmötena mot fabriken.

Både Pjatruchin och Kabanau har flera gånger fällts för mindre förseelser i samband med detta. I april dömdes Pjatruchin också för att ha förolämpat poliser genom att berätta om en misshandel de ska ha begått. Åklagaren hade begärt två års öppen anstalt för honom, men han dömdes i stället att betala rekordstora böter och skadestånd.

Även i Homellänet stod en annan bloggare, Andrej Pauk, anklagad för att via mejl ha bombhotat kommunhuset i Oktoberräjongen. Mejlet ska ha kommit från hans egen mejladress och tros av människorättsförsvarare ha skickats av hackers, möjligen från säkerhetstjänsten KGB. Även Pauks fall lades dock snart ned.

De tre fallen uppfattades som en samordnad offensiv mot oberoende bloggare.

Anklagelsen mot Kabanau dras tillbaka samtidigt som myndigheterna har börjat ge vika för protesterna mot batterifabriken.

Källa: Brestskaja Gazeta