Valappeller censureras

Iryna Davidovitj

På måndagen sändes de första valappellerna från kandidater till det stundande parlamentsvalet i Belarus. Varje kandidat har möjlighet att framföra sitt budskap i ett fem minuter långt tal i statliga teve- och radiosändningar.

Flera av talen har dock utsatts för censur. Iryna Davidovitj, som kandiderar för Förenade medborgarpartiet i Hrodna, tvingades korrigera och spela in sitt tal en gång till eftersom tevekanalens medarbetare annars vägrade låta det gå ut i etern. Anledningen var en formulering i talet: ”För ärliga val utan Lukasjenka”. Ytterligare ett par moment i talet väckte teveledningens missnöje och det är ännu oklart om dessa kommer att klippas bort från sändningen som är planerad till onsdagen.

Det tal som Davidovitjs partikamrat Matsvej Chatary – den ende oppositionskandidaten i Babrujsk – höll, sändes inte överhuvudtaget utan ersattes av ett positivt vinklat reportage om situationen i Babrujsk.

Matsvej Chatary

– Jag blev förvarnad om att det skulle censureras, men trodde att åtminstone delar av det skulle sändas, säger Chatary som i sitt tal uppmanade väljarna att bojkotta valet, bland annat med följande formuleringar:

– Valsedeln som ni lägger i urnan kommer inte att betyda något eftersom den ändå  inte kommer att räknas. Vill ni ha ärliga val så gå inte och rösta i dem som är oärliga.

Källa: Radio Svaboda