Vaskresensky överlämnade nådelista

Den så kallade systemoppositionens samordnare Jury Vaskresensky överlämnade i måndags, under Lukasjenkas stormöte, en lista på hundra personer som ska vara redo att be om nåd.

Listan lämnades över på årsdagen av förra årets presidentval, under det åtta timmar långa samtal som Lukasjenka då höll med trehundra deltagare. Lukasjenka sa att en benådningskommission skulle se över listan tillsammans med Vaskresensky. Dock svarar denne med sitt eget huvud om någon frigiven begick nya brott. Vaskresensky deklararade att han var villig att göra detta.

Vilka som ingår på listan vill Vaskresensky inte uppge, med undantag för sju personer. En av dem är chefen för filharmonin i Mahiljou. Sex av dem är de dömda medarbetare till Viktar Babaryka som erkänt sig skyldiga och samarbetat i utredningen mot denne. Efter ett år i häkte dömdes Babaryka i somras för mutor och penningtvätt till 14 års fängelse, medan de andra fick betydligt kortare straff. Åtalet mot Babaryka anses av många ha föranletts av hans försök att ställa upp i presidentvalet för ett år sedan. Vaskresensky ingick själv i Babarykas valstab men fängslades redan innan valet och tillbringade två månader i häkte, innan han släpptes ut och började samarbeta med regimen.

Därutöver säger sig Vaskresensky ha fått ett brev från aktivisten Ihar Losik – som innan valet skötte en av de ledande oppositionella Telegramkanalerna – där denne säger sig vara beredd att be om nåd. Losik är enligt Vaskresensky orolig över de ekonomiska sanktionerna mot Belarus och vill inte att omvärlden använder sådana för hans skull.

Från andra källor är det också känt att den mångfaldige världsmästaren i kick- och thaiboxning Aljaksej Kudin, som nyligen dömdes till två och ett halvt års fängelse för att ha angripit polisen under protesterna för ett år sedan, ber om nåd och förlåtelse. Även 45-åriga Alena Mausjuk som dömts till 6,5 års fängelse för angreppet mot kravallpolisen i Pinsk ansöker om benådning.

Vaskresensky och den så kallade systemoppositionen, organiserade inom De demokratiska krafternas runda bord, är mer Lukasjenkavänliga än oppositionella men har sedan förra hösten också arbetat för att de som då fängslades ska friges. I juni lade de fram ett lagförslag om villkorslös amnesti. Men efter att företrädare för polis och rättsväsende vänt sig mot detta började man i stället skriva brev till fångarna och föreslå dem att ansöka om benådning.

650 brev ska ha resulterat i den lista på hundra personer som överlämnades på måndagen. Vaskresensky hoppas få ihop ytterligare hundra namn till en ny lista.

Den mer öppet oppositionella människorättsrörelsen i Belarus har hittills erkänt 631 personer som politiska fångar, ett begrepp som inte används av Vaskresensky. Den prisbelönte människorättsförsvararen Ales Bjaljatski menade i våras att hårdnande sanktioner kan driva fram en allmän amnesti. Sedan dess har dock även han själv och hans närmaste medarbetare fängslats.