Vita legionen-fallet nedlagt

Brottsutredningen mot de tidigare medlemmarna i ”Vita legionen” är nedlagd. Det meddelade chefen för den statliga Utredningskommittén, Ivan Naskevitj, i samtal med journalister under en arbetsresa i Mahiljoulänet i dag.

Enligt Naskevitj fattades beslutet att lägga ned utredningen 27 november och har lämnats över till åklagarmyndigheten för godkännande. De 16 tidigare misstänkta håller på att underrättas.

Med nedläggningen av utredningen försvinner en potentiell källa till friktion i relationen med EU. Fallet tillkom i samband med vårvinterns demonstrationer, handlade från början om ”förberedande av massupplopp” och omfattade då även oppositionsaktivister. Totalt trettio personer satt från början häktade.

Tillslaget kantades av sensationella uttalanden av president Lukasjenka om väpnade träningsläger i Belarus och i grannländerna. Påståendena uppfattades redan från början av många som ett sätt att rättfärdiga polisingripandena mot den då omfattande demonstrationsvågen.

Inledningsvis sköttes utredningen av säkerhetstjänsten KGB. Efter trovärdiga avslöjanden om tortyr mot de misstänkta höjdes krav på att släppa dessa och att lägga ned det av allt att döma politiskt motiverade fallet. Under sommaren överlämnades fallet till Utredningskommittén. Då hade misstankarna om förberedande av massupplopp avskrivits och i stället handlade det om ”bildande av en väpnad gruppering”.

16 tidigare medlemmar av den sedan länge nedlagda Vita legionen kvarstod då som misstänkta. De släpptes dock ur häkte och belades i stället med rese- och yppandeförbud.

Vita legionen var i slutet av 90-talet en grupp som ägnade sig åt paramilitära övningar och fungerade som ordningsvakter vid oppositionens demonstrationer. Den har tidigare inte kunnat knytas till någon brottslig verksamhet, och uppges inte ha varit aktiv sedan början av 00-talet.

Tidigare i höst uteslöts en av de anklagades försvarsadvokater, Hanna Bachtsina, ur advokatsamfundet. Ytterligare två av advokaterna riskerar fortfarande att uteslutas.

För en dryg månad sedan uppgav Naskevitj att fallet snart skulle vara färdigutrett men han ville då inte sia om utgången.

Källor: Vjasna, Utredningskommittén