Vjasna följer upp tortyr

Trots ett stort antal anmälningar har det omvittnade polisvåldet under eftervalsprotesterna för ett år sedan inte lett till en enda brottsutredning. Människorättsorganisationen Vjasna – där ledarna och flera medarbetare själva sitter häktade – arbetar alltjämt med att följa upp våldet.

Exakt hur många som nekats att bli målsäganden i en riktig förundersökning är oklart.

– Någon officiell information finns inte, säger Vjasnas jurist Pavel Sapelka till Radio Svaboda, men minst 680 personer har nekats av Utredningsmyndighetens centrala apparat.

Den siffran offentliggjordes av Utredningsmyndigheten i slutet av augusti och ska utgöras av fall som då påstods ha undersökts ganska noga, men dock inte så noga som om en formellt förundersökning hade inletts. Därutöver har många även nekats förundersökning på olika nivåer inom Utredningsmyndigheten, tillägger Sapelka.

Hur många det i själva verket rör sig om är dock inte helt okänt. Utredningsmyndigheten har tidigare själv talat om närmare femtusen anmälningar om övervåld – de flesta i Minsk – men hävdat att anmälningarna är grundlösa. I den mån man undersökt fallen har polisens användning av våld varit laglig, menar man.

Myndigheten hävdar att anmälningarna har samordnats i syfte att belasta rättssystemet med pappersarbete, eller att de gjorts för att använda som underlag vid asylansökningar utomlands.

Myndigheternas uppgifter sägs handla både om våld mot demonstranter – eller deltagare i ordningsstörningar, som myndigheterna betraktar dem – och om eventuellt våld som ägt rum efter gripandena på väg till eller i häktena.

Vjasna uppmanar nu de som anmält tortyr eller omänsklig behandling från polisens sida i samband med valprotesterna att dela med sig av sin erfarenhet till organisationen. De som har fått själva beslutet om att inte inleda förundersökning ombeds att fylla i en enkät. De som inte har beslutet utan bara en mindre detaljerad underrättelse om detta – vilket är de flesta – uppmanas att efterfråga själva beslutet antingen på plats hos Utredningsmyndigheten eller att begära den per post.

Vjasna erbjuder också hjälp med att överklaga besluten och är intresserat av att intervjua dem som drabbats av övervåldet. Organisationen tycker det är viktigt inte bara att Utredningsmyndigheten får veta att människor inte godtar besluten att inte utreda övervåldet, den vill också samla dokumentation för att driva fallen i framtiden och kanske även internationellt som delar i brott mot mänskligheten.