Volha Karatj på terrorlista

Den Vilniusbaserade belarusiska oppositionsaktivisten Volha Karatj har förts in på säkerhetstjänsten KGB:s lista över terrorister, av allt att döma för sina förbindelser med en radikal grupp kallad Belarus civila försvarsenheter.

Volha Karatj är från Vitsebsk, har varit oppositionsaktivist sedan 1990-talet, och är numera baserad i Vilnius. Genom sina kanaler i sociala medier under namnet Vårt hem är hon en av de mer bemärkta aktivisterna i den belarusiska oppositionen, men också en av de mer kontroversiella.

I maj förklarade hon sig ha ingått i en koalition med tre radikala grupper – Belarus civila försvarsenheter och två andra, som skulle utgöra en paramilitär front i ett kommande störtande av Lukasjenkaregimen. Meddelandet om koalitionen togs dock strax bort.

Under sommaren meddelade så Lukasjenka att en av hans mest stridbara propagandister, 25-årige Ryhor Azaronak, hade undgått ett terrorattentat. En radikal oppositionsgrupp skulle ha planerat att kidnappa Azaronak för att skära tungan av honom. Inträngade tv-reportage publicerades sedan om attentatsgruppen, som hade varit infiltrerad av en KGB-medarbetare. Bakom attentatsplanen stod en Denis Chromov (även kallad Hofman) som ska ha rysk bakgrund men bo i Tyskland och därifrån leda ”Belarus civila försvarsenheter”, som han grundade i september förra året.

Även Chromovs förbindelser med Karatj togs upp i tv-reportagen.

Förutom attentatet mot Azaronak greps även flera av Chromovs aktivister för att ha försökt spränga en antenn vid den ryska flottans kommunikationscentral i belarusiska Vilejka och för att ha planerat att tända eld på skogsbruksmaskiner.