Zeltsar begravdes

Den oppositionelle programmeraren Andrej Zeltsar begravdes i eftermiddags utanför Minsk. Hans kropp ska ha förts direkt till kyrkogården från bårhuset, eftersom ingen av de ceremonilokaler som finns i staden ville stå värd för hans ceremoni.

Något hundratal anhöriga och sympatisörer närvarade vid begravningen. I Warszawa inledde den landsflyktiga oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja – som där hade träffat Polens president och sin oppositionskollega Pavel Latusjka – en större manifestation med att hålla en tyst minut för Zeltsar.

Tidigare under dagen offentliggjorde hon också var begravningen skulle äga rum.

”Andrej är en person som regimen av alla krafter försöker demonisera”, sa hon då. ”Så mycket att två stycken där hans studiekamrat karaktäriserar honom blev skälet till att journalisten Henadz Mazjejka greps, och att Komsomolskaja Pravdas sajt blockerades och därmed ännu ett icke-statligt massmedia praktiskt taget förintades.

Vi vet fortfarande inte vad som egentligen hände 28 september, för folket tror sedan länge inte på statskanalerna. De berättar inte för oss hur KGB:s medarbetare dog och varför Andrejs hustru är i Akrestsinahäktet. Det enda vi vet är att två människor aldrig kommer att återvända hem till sina familjer.

I dag tar vi farväl av Andrej Zeltsar. Och jag ber alla att hedra hans minne.”

Aktivister manade också Minsks invånare att klockan nio i kväll släcka belysningen i tio minuter.

Den dödade KGB-medarbetaren Dzmitryj Fedasiuks begravning ägde rum i slutet av förra veckan och bevistades av ledande statstjänstemän och officerare, däribland KGB-chefen som då sa att hans död inte skulle förbli obesvarad.

Som iöst.nu tidigare rapporterat ägde dödsdramat rum förra tisdagen i samband med att KGB:s elitstyrka Alfa genomförde husrannsakningar och gripanden i området där Zeltsar och hans familj bodde. Videomaterial offentliggjordes som visade hur KGB-männen forcerar ytterdörren medan Zeltsar väntar med ett hagelgevär och hans hustru filmar. Därefter syns hur Zeltsar avlossar geväret och KGB-männen besvarar elden.

Händelsen har ytterligare vidgat gapet mellan makthavarna och oppositionen. Den har också lett till friktion mellan Minsk och Moskva, efter att den ryska tidningen Komsomolskaja Pravdas belarusiska version hamnat i blåsväder på grund av ett positivt citat om Zeltsar. Efter att ägarna nu beslutat lägga ned den belarusiska tidningen ser dock konflikten ut att rinna ut i sanden.