Mörkt år för den ryska demokratirörelsen

Året började med fängslandet av Navalnyj och slutade med nedstängningen av Memorial. 2021 var ett mörkt år för det ryska civilsamhället och inget talar för att 2022 kommer erbjuda en ljusning.

Stängningsbeslut mot Memorial

Idag fattade Högsta domstolen i Ryssland beslutet att stänga ner människorättsorganisationen Memorial. Beslutet fattades på grundval av upprepade förseelser mot den så kallade agentlagen.

Putin öppen för krig och dialog

Både krig med Ukraina och dialog med Väst är enligt Vladimir Putin möjligt under den närmsta tiden. I dag höll han en lång årlig presskonferens.

Föredömlig aktion av Sveriges ambassad i Minsk

Sveriges ambassad i Minsk har en egen Facebook-sida, där man kontinuerligt berättar om sina egna aktiviteter och verksamheter, samt ger annan Sverigerelaterad information. Under hösten har informationsspridningen kompletterats med återkommande inlägg som visar ett tydligt och starkt engagemang för de många politiska fångarna i Belarus.

Livstid för Berlinmördare

Den ryske man som greps efter mordet på ett tjetjenskt tidigare separatistbefäl i Berlin 2019 dömdes i dag av tysk domstol till livstids fängelse. Domaren pekade också ut den ryska staten som hans uppdragsgivare.

Muratov tog emot Nobelpris

När Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov på fredagen – tillsammans med filippinska Maria Ressa – mottog Nobels fredspris i Oslo inledde han med att citera Andrej Sacharovs Nobeltal från 1975. Fred, framsteg och mänskliga rättigheter är oupplösligen förbundna med varandra, sades det då.

Memorial på väg att likvideras

Ett av det ryska civilsamhällets främsta flaggskepp, Memorial, går nu mot tvångslikvidering. Detta meddelar organisationen efter att i dag ha mottagit en delgivning från Rysslands Högsta domstol.

Efterlysning dras tillbaka

Den belarusiske programmerare och före detta fånge som läckte tortyrvideor från ett ryskt fängelsesjukhus är inte längre efterlyst. Själv befinner han sig som tidigare rapporterat i Frankrike.

Lågt intresse för stoppad marsch

Den årliga nationalistiska ”Ryska marschen” hade denna gång förbjudits och polisen grep i går ett par dussin hugade deltagare. Intresset för manifestationen tycks dock ha varit mycket lågt.

Ytterligare polarisering och militarisering i Belarus

Den belarusiske politiske analytikern Valer Karbalevitj uppmärksammade i en krönika nyligen vad han beskrev som en pågående militarisering av landets statsapparat. På område efter område märks en allt starkare dominans av personer med ursprunglig hemvist i de så kallade kraftministerier som hyser försvarsmakt, säkerhetstjänst och polis av olika slag.