Ales Bjaljatski fyller 60 år i fängelse

Av Paulina Kluge, tf verksamhetschef Östgruppen På söndag den 25 september fyller min vän Ales Bjaljatski 60 år. Han är ordförande i den belarusiska människorättsorganisationen…

Svensk media lämnar i praktiken över till författarna, Ramus förlag och Sveriges Författarförbund att berätta om vad som pågår i diktaturens Belarus nu.

Av Annette Rosengren Två år efter det riggade presidentvalet och att hundratusentals belarusiers fredliga protester mötts av regimens grova våld är Belarus nu i nästan…

Redaktören för iöst.nu slutar på Östgruppen

Nyhetsuppdateringarna angående Belarus, Ryssland och Ukraina har pausats tillsvidare.

Ytterligare nio års fängelse för Navalnyj

Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dömdes i dag för ytterligare två påstådda brott: förskingring och domstolstrots. Straffet blev nio års fängelse.

Första brottsanklagelserna om ”fejk”

Den nya lagstiftningen mot påstådd desinformation om Rysslands väpnade styrkor som snabbinfördes för två veckor sedan har hittills resulterat i brottsutredningar mot tre personer, meddelar landets Utredningsmyndighet. Två av dem bor i Tomsklänet och en i Frankrike.

Ryssland ute ur Europarådet

Från och med i dag är Ryssland inte längre anslutet till Europarådet och dess människorättsdomstol. Detta öppnar också för ett återinförande av dödsstraffet.

Krigsmotståndare i minoritet

En opinionsmätning visar på fortsatt starkt stöd från den ryska befolkningen för invasionskriget, eller ”specialoperationen” som det officiellt kallas, i Ukraina. Även makteliten står enad hävdar förre Echo Moskvy-redaktören Aleksej Venediktov.

Ännu fler gripna demonstranter

Trots den ryska riksåklagarmyndighetens varning om att deltagande i antikrigsprotesterna kan likställas med extremistbrott fortsatte i går demonstrationerna. OVD-Info har sedan invasionens och protesternas inledning 24 februari räknat till totalt 13438 gripna, varav över femtusen bara i går.

”Fejknyheter” om krigsmakt kriminaliseras

I ett försök att ytterligare kontrollera informationslandskapet i Ryssland beslöt den ryska statsduman i går att förbjuda spridande av ”medvetet falsk information om de ryska väpnade styrkornas verksamhet” och ”diskreditering av användandet av ryska styrkor”.

Krigsprotest likställs med extremism

Deltagare i antikrigsmanifestationer kan komma att ställas till svars för extremistbrott, meddelar riksåklagarmyndigheten på sin hemsida. Detta efter att den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i går manade till fler krigsprotester.