Ytterligare nio års fängelse för Navalnyj

Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dömdes i dag för ytterligare två påstådda brott: förskingring och domstolstrots. Straffet blev nio års fängelse.

Första brottsanklagelserna om ”fejk”

Den nya lagstiftningen mot påstådd desinformation om Rysslands väpnade styrkor som snabbinfördes för två veckor sedan har hittills resulterat i brottsutredningar mot tre personer, meddelar landets Utredningsmyndighet. Två av dem bor i Tomsklänet och en i Frankrike.

Ryssland ute ur Europarådet

Från och med i dag är Ryssland inte längre anslutet till Europarådet och dess människorättsdomstol. Detta öppnar också för ett återinförande av dödsstraffet.

Krigsmotståndare i minoritet

En opinionsmätning visar på fortsatt starkt stöd från den ryska befolkningen för invasionskriget, eller ”specialoperationen” som det officiellt kallas, i Ukraina. Även makteliten står enad hävdar förre Echo Moskvy-redaktören Aleksej Venediktov.

Ännu fler gripna demonstranter

Trots den ryska riksåklagarmyndighetens varning om att deltagande i antikrigsprotesterna kan likställas med extremistbrott fortsatte i går demonstrationerna. OVD-Info har sedan invasionens och protesternas inledning 24 februari räknat till totalt 13438 gripna, varav över femtusen bara i går.

”Fejknyheter” om krigsmakt kriminaliseras

I ett försök att ytterligare kontrollera informationslandskapet i Ryssland beslöt den ryska statsduman i går att förbjuda spridande av ”medvetet falsk information om de ryska väpnade styrkornas verksamhet” och ”diskreditering av användandet av ryska styrkor”.

Krigsprotest likställs med extremism

Deltagare i antikrigsmanifestationer kan komma att ställas till svars för extremistbrott, meddelar riksåklagarmyndigheten på sin hemsida. Detta efter att den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i går manade till fler krigsprotester.

Dozjd-medarbetare lämnar Ryssland

Den kritiska nättevekanalen Dozjds chefredaktör Tichon Dziadko meddelar att han lämnar Ryssland för den tid. Detta sedan kanalen – jämte frispråkiga Echo Moskvy – blockerats av myndigheterna på grund av sin rapportering om kriget i Ukraina.

Massgripanden av fredsdemonstranter

Under antikrigsprotester i sextio olika ryska städer i går greps minst artonhundra personer, rapporterar OVD-Info. En del ska ha hållits kvar över natten och hotas med brottsanklagelser.

Navalnyjs bror efterlyst

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs bror Oleg Navalnyj har efterlysts. Myndigheterna uppges inte få tag i honom och vill omvandla ett villkorligt fängelsestraff till verkligt fängelse.