Sobol fick villkorligt straff

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs medarbetare – tillika högprofilerade politikern – Ljubov Sobol dömdes i dag till ett års villkorlig samhällstjänst för olaga intrång. Domen gäller den incident då hon 21 december letade efter en av de FSB-män hade som försökt giftmörda Navalnyj.

Navalnyj i hungerstrejk

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj inledde i går en hungerstrejk, och kräver att få träffa en extern läkare. Enligt hans medarbetare fortsätter han dock att dricka vatten.

Navalnyj dålig i fängelset

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs hälsa är värre än tidigare känt. Det står klart efter ett besök av hans advokater i fängelset i dag.

Samling inför ny Navalnyj-protest

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs Antikorruptionsfond manar till samling inför en tidigare aldrig skådad jätteprotest. Man hoppas bli så många demonstranter att polisen inte vågar ingripa.

Putin mördare enligt Biden

Ryssland försökte influera det senaste amerikanska presidentvalet, genom ryktesspridningen om Joe Biden och hans sons affärer i Ukraina, enligt en färsk amerikansk underrättelserapport. Landet har nu ytterligare sanktioner att vänta för detta.

Kända politiker gripna

Flera kända oppositionspolitiker greps på lördagen under ett demokratiforum i Moskva. De har sannolikt böter att vänta för att ha samverkat med en ”oönskad” utländsk organisation.

Desinformation om vaccin

Ryskstyrda webbsajter sprider desinformation om amerikanska vaccin mot covid-19, säger USA:s utrikesdepartement. Fyra sajter styrda av olika underrättelsetjänster pekas ut.

Kara-Murza också FSB-måltavla

Oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza förgiftades av samma mordkommando som Aleksej Navalnyj. Det avslöjar Bellingcat och The Insider i ännu en artikel baserad på normalt oåtkomliga uppgifter.

Navalnyj inte längre samvetsfånge

Amnesty international erkände i januari den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som samvetsfånge. Men i början av denna vecka blev det känt att organisationen drar tillbaka erkännandet, på grund av politikerns nationalistiska förflutna.

Överklagandet avslogs

En överklagandedomstol i Sankt Petersburg fastställde i går den 13-åriga fängelsedomen mot Jurij Dmitrijev. Hans advokat tänker ta fallet vidare till nästa instans.