”Kadyrovtsy” gripna i Turkiet

En grupp Kadyrovlojalister ska ha gripits i Turkiet misstänkta för att vara utsända att hämnas. Exiltjetjener bekräftar att fyra av gruppens medlemmar är tjetjener och namnger även den förmodade ledaren.

”Jag har inte en dröm, jag har en plan”

På torsdagskvällen delades människorättspriset Civil Rights Defender of the Year Award ut i Stockholm. Årets pris gick till den ryska människorätts- och medieorganisationen OVD-Info som dokumenterar gripanden av fredliga demonstranter och även bistår med juridisk hjälp till dessa. En av OVD-Infos grundare – Grigorij Ochotin, som också var på plats för att motta priset – medverkade 2018 i Östgruppens Rysslandsdagar.

Besvärlig covid-situation

Den officiella dödligheten i covid-19 har de senaste veckorna legat på omkring tusen avlidna per dag. Vaccinationen går mycket trögt och nu lanseras återigen långtgående åtgärder mot pandemin i Ryssland.

Jabloko till attack mot Navalnyj

Det socialliberala oppositionspartiet Jabloko tar kraftigt avstånd från den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och hans ”smarta röstnings”-taktik i det senaste parlamentsvalet. Smart röstning för de så kallade systempartierna är oförenligt med medlemskap i partiet, står det i ett uttalande från partistyrelsen.

Sacharovpriset till Aleksej Navalnyj

Europaparlamentet tilldelar den fängslade ryske oppositionspolitikern och antikorruptionskämpen Aleksej Navalnyj årets Sacharovpris för tankefrihet. Även en grupp afghanska kvinnor tilldelas priset.

Märkligt tillslag mot Memorial

Då Memorial skulle ha en filmvisning på torsdagen i förra veckan stormade en grupp ungdomar in, varpå polisen inledde en utredning – riktad mot Memorial. Varför är ännu oklart.

Visselblåsare sökte asyl i Frankrike

Den belarusiske man, ”Sergej S.”, som ska ha överlämnat en stor mängd tortyrvideor från ett fängelsesjukhus i Saratovlänet, sökte på lördagen asyl i Frankrike. Det meddelar Gulagu.net.

Kriminalvård ber om tortyrvideor

Det videomaterial som sajten gulagu.net delvis offentliggjorde i början av månaden – visande tortyr av fångar – har nu efterfrågats av den ryska kriminalvårdsmyndigheten. Ett flertal brottsutredningar ska ha inletts.

HD avhändar sig Dmitrijevfall

Rysslands Högsta domstol tänker inte ta upp den trettonåriga fängelsedomen mot Jurij Dmitrijev. Samtidigt pågår sedan i våras ännu en process som kan ge honom ännu fler fängelseår.

Nobels fredspris till Dmitrij Muratov

Tidningen Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov får – tillsammans med sin filippinska kollega Maria Ressa – årets fredspris. Pressfrihet och demokrati gör världen fredligare, förklarade priskommitténs ordförande under presskonferensen i Oslo.