Putin och Biden möttes i Geneve

Förväntningarna var låga då USA:s och Rysslands presidenter möttes i schweiziska Geneve i går, men resultatet av toppmötet beskrevs av kontrahenterna ändå som konstruktivt. Förhoppningen är kunna undvika en okontrollerad eskalering av motsättningar i framtiden.

Bellingcat: FSB förgiftade även Bykov

Bellingcat, The Insider och CNN avslöjar nu att den giftmordsenhet som låg bakom attentatet mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förra året även arrangerade den förmodade förgiftningen av publicisten Dmitrij Bykov för två år sedan.

Dmitrij Gudkov i landsflykt

Den oppositionspolitiker som i förra vecka greps och släpptes meddelade i går att han gett sig av till Ukraina. I annat fall väntade häktning, hade han fått veta.

Gudkov släpptes fri igen

Oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov släpptes i går kväll fri men är fortsatt misstänkt i brottsutredningen om en gammal hyresskuld. Den släkting som också greps i tisdags…

Dmitrij Gudkov också gripen

Oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov utsattes i förrgår för en husrannsakan och greps, formellt för ekonomiska oegentligheter. Gripandet sätts i samband med häktningen av en annan oppositionell – Andrej Pivovarov – som iöst.nu också rapporterat om.

Öppna Ryssland-samordnare greps

Samordnaren för den nedlagda rörelsen Öppna Ryssland, Andrej Pivovarov, greps i måndags kväll på Sankt Petersburgs flygplats Pulkovo då han skulle flyga till Polen. Därefter fördes han till Krasnodar i södra Ryssland.

Tio USA-diplomater på väg ut

Tio amerikanska diplomater har till på fredag på sig att lämna Ryssland, bland dem ambassadens presstalesperson. Utvisningarna är ett svar på de nyligen lanserade amerikanska sanktionerna.

Navalnyj samvetsfånge igen

Amnesty International erkänner återigen den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som samvetsfånge och ber om ursäkt för att man i februari drog tillbaka ett tidigare sådant erkännande.

Bulgarien anklagar GRU för bombdåd

Tjeckiens anklagelser om att rysk underrättelsetjänst sprängde två ammunitionsförråd i landet 2014 följs nu av liknande anklagelser från Bulgarien. Där ägde fyra sådana händelser rum 2011, 2015 och 2020.

Gripanden av aktivister

Flera ledande aktivister rapporteras i helgen ha blivit gripna, däribland libertarianer och Navalnyjanhängare. Mest känd av de gripna är libertarianen Michail Svetov i Moskva.