Akademiker i upprop mot Penzadomar

En lång rad forskare och vetenskapsjournalister har skrivit under ett öppet protestbrev mot måndagens långa fängelsedomar i Penza. ”Terror mot egna medborgare är oförenligt med en normal utveckling för vårt land och skadligt för dess vetenskap, kultur och utbildning”, avslutas brevet.

Sju unga män dömdes i förrgår till mellan sex och arton års fängelse för att ha organiserat och deltagit i en påstådd anarkistisk terrororganisation kallad Nätet. Gripandena av de utpekade inleddes hösten 2017 och fortsatte under 2018, inför presidentvalet i mars och sommarens Fotbolls-VM. I början av förra året dömdes ytterligare en person till tre och ett halvt års fängelse efter att tidigt ha erkänt och vittnat mot de andra anklagade.

Ännu två personer inväntar sina domar i Sankt Petersburg.

Många har redan från början antagit att fallet varit politiskt motiverat och ett sätt för säkerhetstjänsten FSB att utmärka sig. Antagandet har fått näring av omfattande vittnesmål – inte bara från de gripna – om tortyrmetoder, och även om manipulerade bevis. Rysslands ledande människorättsorganisation Memorial erkände i december alla åtalade i fallet som politiska fångar.

Ett öppet protestbrev publicerat på en tvärvetenskaplig webbsajt i dag, från början undertecknat av ett fyrtiotal forskare och vetenskapsjournalister, erhåller nu allt större stöd bland deras kollegor. I dagsläget har närmare tvåhundra personer ställt sig bakom det. Band undertecknarna finns många medlemmar i den ryska Vetenskapsakademin.

”Vi, ryska vetenskapsmän och vetenskapsjournalister, är upprörda över domen i det så kallade Nätet-fallet”, inleds brevet. Domen bygger på ”ytterst tvivelaktiga” bevis och vittnar om ”en fullkomlig paralys av det oberoende rättsväsendet i vårt land”. Hela fallet framstår enligt undertecknarna som ”fabricerat”. Det är i själva verket domslutet i sig som utgör terrorism, skriver de, och kräver att domen ogiltigförklaras och att fabricerandet av bevis utreds och bestraffas.

Källa: Scientific.ru