Aktivist fick asyl i Tyskland

Aktivisten Jekaterina Maldon från Moskva har beviljats asyl i Tyskland. Det meddelar hon via Facebook.

Maldon har på sin Facebooksida lagt upp beskedet från de tyska myndigheterna jämte en glad bild på sig själv med sina tre söner.

Det har nu gått över två år sedan hon flydde Ryssland, då till Ukraina. Anledningen var vad hon beskriver som en provokation mot sig själv. I hennes portgång hade någon klottrat ukrainska nationalistiska symboler och hällt ut blå och gul färg, den ukrainska flaggans färger. Med detta som förevändning utsattes hennes bostad för husrannsakan och hon kallades till förhör hos polisens center mot extremism.

Hon hade då under några års tid gjort sig känd som deltagare i olika protestaktioner.

Det började 2012 med att hon samordnade en grupp trångbodda familjer med många barn. Inför Vladimir Putins återval som president hade dessa utlovats hjälp med nya bostäder, men när valet var över hade ”pengarna tagit slut”. Jekaterina Maldon ledde protestaktioner och genomförde själv två hungerstrejker.

Protesterna uppmuntrades från oppositionellt håll och därigenom fick Maldon upp ögonen för de djupare politiska problemen i landet. Hon fortsatte med att protestera mot fängslandet av demonstranter från Bolotnajatorget och senare mot den ryska aggressionen i Ukraina.

Vid en teaterföreställning kastade hon en leksakspistol till den kände skådespelaren Michail Poretjenkov. Denne hade dessförinnan besökt krigets Donetsk och i ett videoklipp avfyrat en kulspruta mot stadens flygplats som då hölls av ukrainska soldater.

Efter husrannsakan och kallelsen till förhör – som hon en tid lyckades förhala genom att vara hemma med sjuka barn – menade hennes vänner att hon med sin karaktär inte skulle överleva en fängelsevistelse. Jekaterina Maldon valde då att fly landet.

Källa: Article20, Facebook, Radio Svoboda