Amnesty erkänner fängslad tatar som samvetsfånge

Rafis Kasjapovs profilbild på Vkontakte.
Rafis Kasjapovs profilbild på Vkontakte.

Den tatariske aktivisten Rafis Kasjapov dömdes i veckan till tre års fängelse, anklagad för att sprida hat mellan folkgrupper och uppmaningar riktade mot Rysslands territoriella integritet. Amnesty erkänner honom som samvetsfånge.

Bakgrunden var Kasjapovs texter på Vkontakte, den ryska motsvarigheten till Facebook. Under rubrikerna ”Krim och Ukraina ska bli fria från ockupanter!”, ”I går Hitler och Danzig, i dag Putin och Donetsk!” och ”Där Ryssland är, finns tårar och död”, har han kritiserat annekteringen av Krim, förföljelsen av tatarerna där och dessutom anklagat Putin för kriget i Ukraina. Även en text författad av hans tvillingbror, med rubriken ”Vi ska försvara Ukraina och hela den turkiska världen”, ingick i anklagelseakten.

Kasjapov bor själv inte på Krim utan i den ryska delrepubliken Tatarstan.

Amnesty International skriver att Kasjapovs texter varken manar till våld eller sprider hat, och därför inte utgör något brott. Domen är politiskt motiverad och utgör förföljelse av oliktänkande. Organisationen betraktar Kasjapov som samvetsfånge och kräver att han friges.

Tatarerna på Krim har förföljts sedan halvön annekterades av Ryssland i början av 2014. Deras mest kända företrädare Mustafa Dzjemilev befinner sig i Ukraina där han utsetts till president Porosjenkos representant i krimtatariska frågor. På ett möte med EU-ländernas ambassadörer häromdagen uppgav Dzjemilev att den ryska säkerhetstjänsten har genomfört omkring 160 husrannsakningar i krimtatarernas hem, moskéer och skolor.

Källor: Mediazona, Amnesty, krymr.com