Amnesty släpper rapport med fokus på krimtatarer

Rättegång mot påstådda Hizb-ut-Tahrir-medlemmar på Krim.
Rättegång mot påstådda Hizb-ut-Tahrir-medlemmar på Krim.

Krimtatarerna utsätts för systematisk förföljelse alltsedan Rysslands illegala annektering av halvön för snart tre år sedan. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

In the Dark: Silencing of Dissent är titeln på rapporten som bygger på ett femtiotal intervjuer i samband med ett besök på halvön i september i år.

– Som den synligaste och mest sammanhållna grupp i Krim som motsätter sig den ryska ockupationen, har det krimtatariska folket avsiktligt utsatts för en våg av repression från de lokala och ryska de facto-myndigheternas sida, i syfte att tysta deras opposition och säkra att varje person på Krim underkastar sig annekteringen, säger Amnestys Europa- och Centralasienchef John Dalhuisen i ett pressmeddelande.

Rapporten tar bland annat upp förbudet av och förföljelsen av företrädare för krimtaterernas organisation Medzjlis, missbruket av psykiatrisk tvångsvård i en del fall, samt ogrundande anklagelser om medlemskap i det av Ryssland terrorstämplade Hizb-ut-Tahrir. Även ett fall av de försvinnanden som drabbat krimtatarer efter ockupationen tas upp i rapporten.

I våras presenterade även Europarådet, efter ett Krimbesök under ledning av den schweiziske diplomaten Gérard Stoudmann, en rapport som fäste blickpunkten på ryska myndigheters övergrepp och som efterlyste större internationell närvaro på Krim.

Källor: Amnesty International, Radio Svoboda