Anarkist torterad i Penza

Anarkisten Dmitrij Ptjelintsev som anklagas för att leda den påstådda terrororganisationen Nätet i staden Penza uppges ha torterats en andra gång. Detta för att pressa honom att ta tillbaka anklagelser om den första tortyren.

Ptjelintsev greps 27 oktober förra året. I tiden sammanföll gripandet med tillslagen mot den nationalistiske misstänkte provokatören Vjatjeslav Maltsevs revolutionsförsök, som var utlyst till 5 november, och de omfattande tillslagen mot dennes anhängare.

Det anarkistiska Nätet har tidigare kopplats till Maltsevs revolutionsförsök. Enligt uppgift ska utredarna dock vara inriktade på att få anarkisterna att erkänna att de planerat bombdåd inför presidentvalet i mars och fotbolls-VM i juni-juli. I dagsläget är nio personer misstänkta, sex i Penza och tre i Sankt Petersburg. En av dem är belagd med husarrest och resten sitter i häkte. Gruppen påstås även ha varit verksam i Moskva och i Belarus.

Anklagelser om tortyr har omgärdat utredningen, som bedrivs av säkerhetstjänsten FSB.

När det gäller Dmitrij Ptjelintsev ska han och en annan misstänkt efter gripandet ha torterats genom att man hängde dem upp och ned och utsatte dem för elchocker. Tortyren tog så hårt på Ptjelintsev att han följande dag försökte ta livet av sig, genom att slå sönder tanken på en toalettstol och skära sig i handlederna med bitarna.

Via sin advokat slog han några månader senare larm om tortyren, och den blev omskriven i media. Därefter tog han dock i ett filmat vittnesmål tillbaka sin tortyranklagelse.

Nu rapporterar hans advokat att detta skedde efter ytterligare tortyr, avsedd just att få Ptjelintsev att backa från anklagelsen. I en detaljerad redogörelse publicerad i tidningen Novaja Gazeta berättas hur FSB-männen vid det andra tillfället satte en huva över Ptjelintsevs huvud, slog honom och torterade honom med elchocker. De ska även ha hotat att ge sig på hans fru.

– Hädanefter gör du som utredaren säger, ska männen har krävt. Om de visar vitt och säger att det är svart så säger du svart. Om de skär av fingret och säger åt dig att äta upp det så äter du upp det.

Både anhöriga till de gripna och människorättsförsvarare menar att brottsutredningen mot det påstådda Nätet bygger på fabricerade uppgifter och bekännelser som tvingas fram under tortyr. Enligt vänner och anhöriga har de gripna dock ägnat sig åt airsoft, alltså paintballiknande övningar med luftvapen, samt åt överlevnadsövningar.

Användande av elchockspistoler mot gruppens medlemmar har även rapporterats från Sankt Petersburg.

Källor: Radio Svoboda, Novaja Gazeta, Mediazona