Andre Salisburyman identifierad

Den andre av de två männen som försökte förgifta en dubbelagent i brittiska Salisbury har nu identifierats av sajten Bellingcat – som militärläkaren Aleksandr Misjkin.

Mannen som reste under namnet Aleksandr Petrov heter alltså i själva verket Misjkin, är militärläkare och är liksom den tidigare identifierade medbrottslingen Anatolij Tjepiga (täcknamn ”Ruslan Bosjirov”) officer i underrättelsetjänsten GRU. Liksom Tjepiga ska även Misjkin tidigare ha mottagit utmärkelsen Rysslands hjälte, landets högsta statliga förtjänsttecken som delas ut av presidenten.

Uppgifterna har Bellingcat lyckats hitta genom läckta databaser såväl som öppna källor tack vare att ”Petrov” använde Misjkins verkliga förnamn, mellannamn och födelsedatum. Kopplingen mellan dem bekräftas av ett porträttlikt gammalt passfoto och av invånare i Misjkins hemort, som säger sig ha känt igen honom i den tv-sända intervjun för några veckor sedan.

Misjkin är bördig från Lojga, en svårtillgänglig plats med bara tusen invånare i Archangelsklänet. Han växte delvis upp med sin mormor som var ortens enda läkare. Vid Sankt Petersburgs militärmedicinska institut utbildades han också själv till läkare i flottan.

Senare flyttade han till Moskva och försågs av GRU med täcknamnet Petrov. Som ”Petrov” gjorde han från 2010 och fram till i december 2013 flera registrerade resor till Ukraina och även till Transnistrien.

Liksom Tjepiga har han fru och två barn. Båda männen var fram till hösten 2014 folkbokförda på GRU:s högkvarters adress, vilket innebar att deras verkliga bostadsadresser hemlighölls. Därefter flyttade båda männen med familjer in i bättre lägenheter, värderade till omkring fyra miljoner kronor, vilket sammanföll med att de fick utmärkelsen Rysslands hjälte. Bellingcat menar att lägenheterna ingick i belöningen för samma insatser.

Bekanta till Misjkin som Bellingcat och dess ryska samarbetspartner The Insider talat med tror att utmärkelsen hade med Rysslands operation på Krim eller med Ukrainas förre president Viktor Janukovitj att göra. Tidigare uppgifter från en anonym källa har gjort gällande att Tjepiga deltog i den komplicerade evakueringen av Janukovitj efter att denne hade störtats.

President Putins presstalesperson har förnekat att Anatolij Tjepiga skulle ha fått utmärkelsen, i ett synbart försök att undergräva trovärdigheten i Bellingcats tidigare uppgifter. Förnekandet omintetgjordes dock då Bellingcat och The Insider efter idogt grävande lyckades hitta flera besökarfoton från Tjepigas gamla militärhögskolas museum, där Tjepigas porträtt syns hänga bland övriga hjältar från samma skola.

”Petrov” och ”Bosjirov” anklagas av Storbritannien för att i början av mars ha försökt döda den tidigare GRU-officeren och dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter med nergiftet Novitjok. Ryssland har konsekvent förnekat allt.

Källor: Bellingcat, Ryska BBC, Radio Svoboda