Ännu en misstänkt förgiftning

Publicisten Dmitrij Bykov blev för tio dagar sedan hastigt inlagd på sjukhus. Nu menar han att en förgiftning låg bakom.

16 april flög Bykov – känd som litteraturkritiker, poet, och regimkritisk skribent i en rad olika medier – till Ufa i Sibirien för att hålla en föreläsning. Vid ankomsten var han i så dåligt tillstånd att han fördes till sjukhus och försattes i en inducerad koma, samt kopplades till en andningsapparat. Han överfördes senare till det högt kvalificerade Burdenkoinstitutet i Moskva där han kom på benen igen.

Vad som drabbade Bykov har hela tiden varit oklart. Rysslands hälsominister Veronika Skvortsova har sagt att det rör sig om en kronisk sjukdom, och det har spekulerats om diabetes.

I tisdags, 23 april, publicerades en artikel av Bykov i tidskriften Russkij Pionjer där han själv skrev att den inducerade koman hade varit onödig och att orsaken till hans ”tragikomiska” sjukdomstillstånd var så ”grotesk” att ha inte tänkte avslöja den ens för sina anhöriga.

Artikeln fokuserade på poesi. Bykov ironiserade över att ryska intellektuella ständigt citerar Tjechovs ord ”jag dör” utan att verkligen dö. Han exemplfierade med sig själv och med Arkadij Babtjenko, som för ett år sedan figurerade i ett fejkat mord.

I morse publicerades så ett nytt avsnitt av Bykovs radiokrönika på Moskvaekot. Det ägnas huvudsakligen åt den andliga dimensionen av hans nära-döden-upplevelse men han förnekar också uttryckligen att han har diabetes. Han avfärdar även andra spekulationer om stroke, högt blodtryck, fylleri eller droger som grundlösa. I stället menar han sig ha blivit förgiftad. Läkarna säger sig enligt Bykov inte veta vad som orsakade hans symtom men han antyder i texten att de döljer något för honom.

Flera ryska regimkritiker tros ha fallit offer för förgiftningar. Uppmärksammade fall på senare år, där offren i likhet med Bykov har överlevt, rör nyhetsredaktören Pjotr Verzilov och oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza.

Källor: Moskvaekot, Radio Svaboda 1, 2, Russkij Pionjer