Ännu fler gripna demonstranter

Trots den ryska riksåklagarmyndighetens varning om att deltagande i antikrigsprotesterna kan likställas med extremistbrott fortsatte i går demonstrationerna. OVD-Info har sedan invasionens och protesternas inledning 24 februari räknat till totalt 13438 gripna, varav över femtusen bara i går.

Gårdagens gripanden ägde rum i ett 70 olika städer, rapporterar sajten. När hälften av gripandena ägde rum i Moskva där åtminstone ett tjugotal gripna även kvarhölls över natten. En stor andel gripanden ägde rum även i Sankt Petersburg. Så många demonstranter har aldrig tidigare gripits på en enda dag i Ryssland, rapporterar Radio Svoboda.

Enligt Moskvapolisen greps väl över hälften av deltagarna i demonstrationen där.

Protesterna började samma dag som invasionen, torsdagen 24 februari, och har fortsatt med den synbarligen hittills största omfattningen under gårdagen. I förra veckan uppmanade även den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj till deltagande i dem, vilket föranledde riksåklagarmyndighetens varning om risk att begå extremistbrott. Navalnyj och hans tidigare nätverk av organisationer är extremiststämplade och förbjudna.

I Moskva i går greps bland andra den 80-åriga människorättsförsvararen Svetlana Gannusjkina, som 2019 gästade Östgruppens Rysslandsdagar. Även den kände människorättsförsvararen Oleg Orlov greps med ett plakat där det stod ”Fred åt Ukraina, frihet åt Ryssland”.

En polisbuss med trettiotalet gripna demonstranter råkade ut för en olycka, då den till följd av en kollision både välte och körde rakt in i stolpe i hög fart. Några allvarliga skador har dock hittills inte rapporterats.