Antikorruptionsprotest utmålas som korrupt

Den ryska Utredningskommittittén påstår sig ha information om att ”inte bara ungdomar utan även andra deltagare” i söndagens antikorruptionsprotest erbjudits ersättning för att delta. Protesterna betraktas dock som de största sedan Putins återval 2012.

Enligt polisen i Moskva deltog sjutusen personer i helgens protest där, som uttalat riktade sig mot premiärminister Dmitrij Medvedevs hemliga rikedomar. Andra bedömningar talar om bortåt tjugotusen deltagare. I Sankt Petersburg uppskattas tio-femton tusen människor ha demonstrerat i samma syfte.

Demonstrationer i liknande storleksordning ägde visserligen rum efter Rysslands annektering av Krim och iscensättande av kriget i östra Ukraina, men denna gång fick protesterna spridning även till många andra städer över hela Ryssland. Därför beskrivs de som de största sedan protestvågen kring dumavalet 2011 och presidentvalet 2012.

Polisen försökte först avstyra protesterna men övergick sedan till att arrestera deltagare, dock utan något systematiskt övervåld. Åtminstone ett tusental greps men de flesta släpptes ganska snabbt i avvaktan på rättegång vid ett senare tillfälle. Anklagelserna handlade om brott mot demonstrationsreglerna och ohörsamhet mot polisen. De domar som föll genast begränsades till böter om upp till 20000 rubel (ca 3400 kronor) eller 15 dagars arrest, medan den ryska straffskalan öppnar för det dubbla.

Samtidigt förtegs demonstrationerna av statskontrollerade media.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och hans Fond mot korruption som låg bakom protesten och som streamade den över internet, är nu föremål för en brottsutredning om extremism. Det var också Navalnyj som nyligen låg bakom avslöjandena om Medvedevs olika lyxresidens, vingårdar och yachter.

Källor: Article20.org 1, 2, 3, 4