Arrest efter svensk match

VM i FOTBOLL. Medan svenska supporters firade fotbollssegern över Sydkorea i Nizjnij Novgorod greps en ensam demonstrant och dömdes till tjugofem dagars arrest.

I måndags 18 juni ställde sig Dmitrij Kalinytjov med ett regimkritiskt plakat på Stora Pokrovskajatorget i centrala Nizjnij Novgorod. På plakatet, som var på engelska, stod att det fanns cirka tvåhundra politiska fångar i Ryssland varav sjuttio är ukrainska medborgare. Det stod också att tortyr förekommer i Ryssland.

På så vis ville han enligt uppgift mana till bojkott av Fotbolls-VM.

Mot bakgrund av matchen mellan Sverige och Sydkorea samma dag var polispådraget stort – även det relativt nybildade nationalgardet var utkallat – och för att inte riskera att gripas valde Kalinytjov att bara hastigt låta sig fotograferas med plakatet för att sedan avsluta protesten. Men polisen uppmärksammade fotot i sociala medier och på kvällen greps han nära sitt hem. Han fick tillbringa natten i häkte och ställdes på tisdagen inför rätta och dömdes till 25 dagars arrest.

Att genomföra enmansdemonstrationer är enligt rysk lag tillåtet, även utan tillstånd i förväg, men under VM har president Putin utfärdat en särskild säkerhetsukas som Kalinytjov befanns ha brutit mot med sin protest.

Vid rättegången framkom att han redan 9 juni även hade fällts i sin frånvaro för ett annan förseelse mot demonstrationslagstiftningen, när han i februari deltog i en manifestation för den mördade oppositionsledaren Boris Nemtsov. Straffet för Kalinytjov, som för närvarande är arbetslös, blev 150000 rubel i böter (cirka 23000 kronor).

Samtidigt väntar han nu även på att dömas för två enmansprotester 1 och 3 juni, i solidaritet med den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov som hungerstrejkar i ryskt fängelse, samt med Vladimir Baluch, en annan hungerstrejkande ukrainsk fånge.

I bagaget har Kalinytjov fler bötes- och arreststraff, exempelvis från den förbjudna demonstrationen med oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj 29 september förra året samt från en protest mot det riggade presidentvalet i mars. Vid det senare tillfället dömdes han till 20 dagars arrest.

I måndags greps även en annan aktivist, pensionären Vadim Glebov på Teatertorget, när han höll upp ett plakat till stöd för de hungerstrejkande ukrainska politiska fångarna. Han släpptes senare av polisen och inväntar rättegång.

Källor: KozaPress, Grani.ru