Åtta års fängelse för Tjijgoz

Högsta domstolen på Krim dömde i måndags krimtataren Achtem Tjijgoz till åtta års fängelse, efter vad Amnesty International beskriver som en skenrättegång.

Achtem Tjijgoz är viceordförande i krimtatarernas representativa organ Medzjlis, som förbjöds förra året. Han har själv suttit häktad sedan början av 2015 efter att ihärdigt ha kritiserat Rysslands ockupation av Krimhalvön.

Formellt är han anklagad för anstiftan till upplopp i samband med den sammandrabbning mellan tatariska och Rysslandsvändliga demonstranter som ägde rum i staden Simferopol 26 februari 2014, efter det ryska övertagandet. Två personer dog i sammandrabbningen.

Enligt ukrainska Amnestys chef Oksana Pokaltjuk visar videoupptagningar och vittnesmål att Tjijgoz i själva verket försökte hålla isär demonstranterna.

Två andra anklagade har tidigare erkänt sig skyldiga och fått villkorliga fängelsestraff. Ytterligare fem personer väntar fortfarande på att dömas.

Förutom Amnesty International har bland andra Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter kritiserat domen mot Tjijgoz, och konstaterar att den utgör ”ytterligare ett hårt slag mot krimtatarernas redan svåra situation”.

Situationen för krimtatarerna har tidigare uppmärksammats av Europarådet, som förrförra våren skickade ett sändebud till Krim. Denne fick ta del av tatarernas klagomål på fängslanden, mord och försvinnanden, och konstaterade att det behövs en internationell närvaro på den ockuperade halvön.

Även Amnesty International publicerade förra året en rapport om förföljelsen av krimtatarerna, som bottnar i att de är den enda sammanhållna grupp som motsatt sig Rysslands ockupation.

Krimtatarernas organ Medzjlis förbjöds som extremistiskt och dess nuvarande och tidigare ordförande är belagda med ryska inreseförbud.

Källor: Mediazona, Amnesty International