Avslag meddelades i förväg

Bibliotekarien Natalja Sjarinas överklagan av en villkorlig fängelsedom avslogs efter förhandlingar på tisdagen, men beslutet offentliggordes av misstag redan i fredags.

Sjarina, som i juni förra året dömdes till fyra års villkorlig fängelse för extremistbrott, hade med hjälp av advokater från människorättsnätverket Team 29 i Sankt Petersburg överklagat domen. Förhandlingarna inleddes i Moskvas stadsdomstol i fredags.

Sjarinas advokater säger i en kommentar till Radio Svoboda att de förväntade sig att processen skulle bli klar samma dag. De höll sin plädering och förväntade sig att åklagaren skulle göra detsamma, varefter ett replikskifte skulle följa, Sjarina själv skulle få säga ett ord, och därefter att domstolen skulle fatta sitt beslut. Men i stället tittade domarna på klockan och sa att de hade ett annat fall som skulle tas up. De beslöt att skjuta upp vidare förhandlingar till tisdagen.

Advokaterna flög hem till Sankt Petersburg där de upptäckte att massmedierna rapporterade att Sjarinas överklagan hade fått avslag. Källan till uppgiften var presstjänsten vid Moskvas stadsdomstol.

Presstjänsten meddelade senare att ett ”tekniskt misstag” hade begåtts. På tisdagen återupptogs förhandlingarna i Moskva och domstolen beslöt verkligen att avslå överklagan.

Det ”tekniska misstaget” väcker misstankar eftersom hela processen mot Sjarina redan från början av många har betraktats som politiskt styrd. Kritik har tidigare kommit från bland andra Amnesty International, Human Rights Watch och ryska Memorial, samt från nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj och den internationella biblioteksfederationen IFLA.

Som iöst.nu tidigare rapporterat var Sjarina föreståndare för det offentligt ägda Biblioteket för ukrainsk litteratur. Processen mot henne inleddes hösten 2015, mot bakgrund av den väpnade konflikten med och en omfattande propagandakampanj mot Ukraina. En tidigare medarbetare vid biblioteket och en lokalpolitiker anmälde Sjarina för att ha antirysk litteratur bland böckerna och en husrannsakan genomfördes varefter Sjarina sattes i husarrest.

Det rörde sig enligt domen förra sommaren om totalt 25 böcker och tidskrifter som innehöll nedsättande omdömen om ryssar. Hon befanns skyldig till brott mot paragraf 282 om ”spridande av hat och fiendskap”.

Dessutom fälldes för att Sjarina ha missbrukat bibliotekets pengar. Vid en tidigare, liknande, rättsprocess 2010 hade hon använt 297000 rubel (ca 70000 kronor) till sitt eget juridiska försvar. Enligt Sjarina hade bibliotekets ledning gått med på att använda pengarna till detta. Den gången lades brottsutredningen ned.

Sjarinas advokater säger att det fortfarande finns möjlighet att överklaga domen till högre instans och i förlängningen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Källa: Radio Svoboda