Babtjenko lever – mord var iscensatt

Den ryske journalisten Arkadij Babtjenko blev inte mördad i går kväll i Kiev, som tidigare meddelats. Det hela var iscensatt av Ukrainas säkerhetstjänst för att kunna bevisa en mordkomplott mot honom.

Säkerhetstjänsten SBU:s chef Vasyl Hrytsak framträdde för en stund sedan på en presskonferens och förklarade att man fejkat mordet på Babtjenko.

– Nu kan jag meddela detaljerna i Ukrainas säkerhetstjänsts specialoperation, sa Hrytsak, genom vilken vi lyckats med att inte bara avstyra en cynisk provokation utan även dokumentera de ryska specialtjänsternas förberedelser för detta skamlösa brott.

– Jag hade kunnat uttrycka min medkänsla med Arkadij Babtjenkos anhöriga, fortsatte han, men det kommer jag inte att göra. Tvärtom gratulerar jag Arkadij på hans tredje födelsedag och bjuder in honom i salen.

Orden om en tredje födelsedag syftar på att Babtjenko, med hänvisning till att han för jämnt fyra år sedan undgick att dö i en helikopternedskjutning, har kallat 29 maj för sin ”andra födelsedag”.

Babtjenko trädde därefter in i salen, livs levande.

SBU uppger att de ryska specialtjänsterna (som säkerhets- och underrättelsetjänster kallas i före detta Sovjet) hade värvat en ukrainsk medborgare kallad ”G” för att mörda Babtjenko. Denne hade i sin tur överlåtit uppdraget till en bekant, som i själva verket stod i ukrainsk tjänst och som tidigare hade tjänstgjort i konflikten i östra Ukraina. Genom iscensättningen ska SBU ha kunnat säkra bevis mot ”G” som nu är gripen.

Arkadij Babtjenko beklagar att man tvingats lura så många att tro att han är mördad, men menar att det inte fanns något alternativ. Han säger att SBU informerade honom om mordplanerna för en månad sedan. Genom iscensättningen har man enligt Babtjenko inte bara avstyrt mordet på honom själv utan även ”mer allvarliga” dåd.

Han säger också att beställarna av mordet hade hans passfoto och att detta vittnar om att den ryska staten är inblandad.

Källa: Ukrainskaja Pravda 1, 2