Babtjenkos mordorganisatör friges

Boris German som förra året dömdes för att ha organiserat mordförsöket på den ryske journalisten Arkadij Babtjenko ska nu släppas fri av hälsoskäl, har en domstol i Kiev beslutat.

Den ryske journalisten Arkadij Babtjenko hade i början av 2017 lämnat Ryssland där han annars väntade sig att snart bli fängslad för sin regimkritik. Han bosatte sig efter en tid i Ukraina där han fortsatte sin verksamhet. Den falska nyheten i slutet av maj 2018 om att han hade skjutits ihjäl i sitt hem i Kiev spreds över hela världen och väckte bestörtning.

– Arkadij Babtjenko var en orubblig sanningssägare som vägrade tiga om den ryska regimens lögner, förtryck och övergrepp, sa exempelvis Östgruppens ordförande Martin Uggla. Han gav därigenom också mod och inspiration till många andra inom Rysslands demokratirörelse. Att hans röst nu har tystnat innebär en enorm förlust.

Inom kort arrangerade dock den ukrainska säkerhetstjänsten SBU och riksåklagaren en presskonferens där Babtjenko trädde fram livs levande. ”Mördaren” – en veteran från konflikten i östra Ukraina – hade samarbetat med SBU i en iscensättning för att säkra bevis mot konspiratörerna bakom mordplanerna och för att få tag i en längre lista över personer som också skulle mördas.

Inom världspressen var förståelsen för de ukrainska myndigheternas agerande begränsad. Lättnaden över att Babtjenko var vid liv överskuggades också av indignation över att man hade blivit lurad att rapportera en falsk nyhet.

En person kallad ”G”, affärsmannen Boris German som arbetade med tyska vapenleveranser till det ukrainska försvaret, greps dock och ställdes inför rätta. German hävdade först att även han själv hade samarbetat med en annan ukrainsk myndighet, underrättelsetjänsten SZR. Sedan ändrade han sig och bekräftade anklagelserna om att han hade verkat för personer länkade till Ryssland. Uppgörelsen resulterade i ett relativt milt straff, fyra och ett halvt års fängelse.

Ryssland förnekade å sin sida inblandning i historien.

Nu har en domstol i Kiev alltså beslutat att släppa Boris German efter bara ett och ett halvt års frihetsberövande. Domstolsförhandlingen ägde rum bakom lyckta dörrar men skälet till frisläppandet rapporteras vara en hemställan från German om att han är för sjuk för att sitta i fängelse. Åklagarmyndigheten var emot beslutet men det är ännu inte känt om den tänker överklaga det.

Arkadiy Babjenko själv flyttade nyligen till Israel, och menar att Ukraina blivit osäkert för honom sedan Volodymyr Zelenskij i våras valdes till president där. På Facebook skriver han att Boris Germans frisläppande aldrig hade kunnat äga rum under den förre presidenten Petro Porosjenko.

Källa: Radio Svoboda, Arkadij Babtjenko