Barents Observer i Europadomstolen

Den Norgebaserade nättidningen Barents Observer försöker få sin ryska blockering hävd genom Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Tidigare har man även anmält sin redaktörs inreseförbud dit.

Sajten blockerades av den ryska kommunikationsinspektionen Roskomnadzor i februari 2019, formellt med hänvisning till att Barents Press propagerat för självmord. Bakgrunden var en artikel om samen Dan Eriksson som i strid med traditionella värderingar lyckats komma till ro med sin homosexuella läggning och ta sig igenom en psykologisk kris, förklarar Barents Press.

Möjligheterna att överklaga Roskomnadzors besök i domstol uttömdes i somras då Rysslands Högsta domstol avslog begäran. Därför har Barents Press nu vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. I sin överklaganden har man hjälp av Memorials antidiskrimineringscenter som är baserat i Nederländerna. Centret menar att anklagelsen om självmordspropaganda är absurd. ”Dan Eriksson är aktivist i organisationen Suicide zero”, citeras antidiskrimeneringscentret av Barents Observer, ”han hjälper andra människor att övervinna självmordstankar och att finna en vilja att leva.”

”Fallet med Barents Observer uppvisar flera aspekter av diskrimineringsproblematiken”, skriver centret också på sin hemsida, ”inklusive ursprungsfolks rättigheter, förföljelse av HBTQ+ och inskränkningar i yttrandefriheten. Möjligheten att publicera seriösa material om socialt känsliga frågor är särskilt viktig i dag då censur i praktiken råder i den ryska mediesfären, och många oberoende journalister förvisas från sitt yrke genom den repressiva lagstiftningen om ’utländska agenter’. Samtidigt reagerar inte myndigheter vederbörligen på öppna uttryck av främlingsfientlighet och rasism i media och provocerar fram hatbrott i verkliga livet.”

Barents Observer rapporterar sedan 2002 om Ryssland på engelska och ryska, från sin redaktion i norska Kirkenes. 2017 belades dess redaktör Thomas Nilsen med inreseförbud i Ryssland, enligt landet självt som ett svar på att Norge anslutit sig till sanktioner mot Ryssland. Nilsen menar att säkerhetsjänsten FSB vill stoppa hans journalistik. Han har tidigare anmält även sitt inreseförbud till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, som dock ännu inte granskat ärendet.