Bloggare överfalls i Europa

Två överfall mot tjetjenska bloggare har under den senaste tiden ägt rum i Europa, den ena gången med dödlig utgång. Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov antas ligga bakom.

I går vaknade den landsflyktige tjetjenske Youtubebloggaren Tumso Abdurachmanov av att någon hade brutit sig in i hans bostad och var i färd med att ge sig på honom med en hammare. Abdurachmanov övermannade angriparen. Sedan filmade han ett kort förhör där denne sa sig komma från Moskva och agera på uppdrag av en icke närmare identifierad Abdurachman i Tjetjeniens huvudstad Groznyj.

Mannen tycks därefter ha omhändertagits av polis och Tumso Abdurachmanov rapporteras själv befinna sig på sjukhus. Var händelsen ägde rum rapporteras inte, men Tumso Abdurachmanov har tidigare nekats asyl i Polen och hans bror i Tyskland.

Abdurachmanovs välformulerade kritik mot Kadyrov på Youtube har fått stor genklang i Tjetjenien och en av Kadyrovs närmsta hantlangare, parlamentets talman Magomed Daudov, har i videosamtal med bloggaren försökt debattera med honom. Förra våren ansågs dock Tumso Abdurachmanov ha gått för långt och Daudov utlyste blodshämnd mot honom. Abdurachmanovs släktingar sa att de skulle acceptera det om han blev mördad.

Kadyrov sa själv 2016 i tjetjensk tv att han följde den tjetjenska diasporans göranden på internet och i sociala medier och att han skulle utkräva ansvar för varje ord som yttrades.

För en månad sedan dödades en annan tjetjensk bloggare, Imran Alijev, på ett hotell i staden Lille i Frankrike. Alijev var under pseudonymen Mansur den Äldre känd som en ovanligt grovkornig kritiker av Kadyrov.

Mördaren tycks dock inte primärt ha varit ute efter honom utan efter Minkail Malyzajev som hade uppmanat tjetjener i Europa att gå ut och demonstrera mot Kadyrov. Mördaren, hemmahörande i Tjetjenien, ska ha sökt upp Alijev och bott hos denne i Belgien några dagar för att genom honom försöka få till stånd ett möte med Malyzajev.

Men efter att tillsammans med Alijev ha tagit in på hotellet i Lille ska han ha lurat i denne sömnmedel och sedan dödat honom med flera knivhugg. Varför han bytte offer är oklart.

Tumso Abdurachmanov, som utifrån oklara källor själv gett spridning åt denna information, har även namngett mördaren och uppger att han agerade på uppdrag av Kadyrovs kusin och närmste man Adam Delimchanov, känd som organisatör av tidigare lönnmord.

Källor: Kavkazskij Uzel, Radio Svoboda 1, 2, 3