Bolotnaja-fångarna dömda till fängelse

800px-Moscow_rally_6_May_2012_Bolshoy_Kamenny_BridgeIdag föll domen mot de åtta aktivister som stått åtalade i det så kallade Bolotnaja-fallet. Samtliga befanns skyldiga och dömdes till fängelse i mellan 2,5 till 4 år, undantaget den enda kvinnan bland de åtalade som fick en villkorlig dom på 3 år och 3 månader.

– Det är ett orättvist och politiskt motiverad domslut. Men jag är glad att de inte fick maxstraffet. Nu ska vi kämpa för att de ska bli villkorligt frigivna i förtid, säger Lev Ponomarjev, ordförande i organisationen ”För Mänskliga Rättigheter”

Utanför domstolen hade det under dagen samlats hundratals människor för att uttrycka sitt stöd till de åtalade. Av dem fördes över 200 demonstranter bort av polisen.

Det var den 6 maj 2012 som tiotusentals Moskvabor gick ut på gatorna för att protestera mot Putins tillträde till presidentposten. Under demonstrationen uppstod sammandrabbningar mellan demonstranter och polis som resulterade i att 650 människor greps, varav 27 åtalades för massupplopp. Utöver de som dömts idag har några redan sedan tidigare blivit dömda och sitter i fängelse, några blivit frigivna tack vare den allmänna amnesti som genomfördes nyligen, några har flytt utomlands, en sitter inspärrad på mentalsjukhus och en har tagit livet av sig.

Den internationella kommission som granskat omständigheterna kring sammandrabbningarna menar att de anklagelser om massupplopp som riktats mot demonstranterna är såväl oproportionerliga som otillbörliga och att sammandrabbningarna till stor del var ett resultat av polisens agerande och dess oförmåga att etablera en dialog med organisatörerna.

Källa: Kasparov.ru http://www.kasparov.ru/material.php?id=530B234DDDEB7