Borgmästarval avskaffas

Stadsfullmäktige i Jekaterinburg beslöt på tisdagen att avskaffa direktval av borgmästare, en lokal tradition med rötter i Katarina den storas tid.

Posten som borgmästare underminerades redan 2010 då innehavaren i stället för att styra staden övergick till att vara ordförande i stadsfullmäktige, samtidigt som den tidigare rollen övertogs av en utsedd tjänsteman. Sedan 2013 är dock den populäre och ovanlige Jevgenij Rojzman borgmästare och är som sådan känd även i andra delar av landet.

Roizman, med ett tveksamt förflutet som ungdomsbrottsling och mentalpatient, är en mångsysslare som både drivit juvelerarfirma, gett ut egen poesi och blivit rysk mästare i terrängbilskörning. Han är känd för sitt engegemang för barnhemsbarn och mot narkotika och utmärker sig med en för ryska politiker ovanlig frimodighet. Framförallt har han tydligt oppositionella åsikter vilket sannolikt är det viktigaste motivet för att avskaffa hans befattning.

Nästa borgmästarval skulle ha ägt rum i september i år. Nu kommer posten i stället att besättas genom att fullmäktige själva väljer mellan kandidater som presenteras av en tillsättningskommission.

Förslaget till nyordning kommer från länets guvernör Jevgenij Kujvasjev.

Beslutet som fattades på tisdagen var inte oväntat men kontroversiellt. Kritiker menar att man avsiktligt valde att vänta med det till efter presidentvalet 18 mars för att inte röra upp opinionen i staden inför detta. Dagen innan beslutet fattades hölls dock ett protestmöte på Försvarstorget där enligt organisatörerna sjutusen människor deltog. (Enligt polisen var det femtonhundra deltagare.)

Rojzman brukar ha röd tröja eller jacka och som tecken på sitt stöd för honom höll demonstranterna tusentals röda ballonger. Den ledande oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs lokala volontärer hjälpte till att organisera mötet och hans stabschef Leonid Volkov deltog i det. Det gjorde även den oppositionelle tidigare parlamentsledamoten Dmirij Gudkov.

Officiell arrangör av mötet var dock stadsfullmäktigeledamoten Dmitrij Golovin.

– På nittiotalet deltog vi i nio olika slags val och valde praktiskt taget på alla nivåer, sa han till Novaja Gazetas reporter vid mötet. I dag vill de bara ge oss ett slags val, presidentvalet, och det är i stort sett inte mer än en folkomröstning om förtroendet för presidenten.

Källa: Novaja Gazeta 1, 2