Brottsutredning om Kadyrovkidnappning

Utredningsmyndigheten i staden Gelendzjik i Krasnodarterritoriet har efter inledande vägran inlett en brottsutredning om ett försvinnande. Spåren leder tydligt mot Kadyrovregimen i det angränsande Tjetjenien.

19-årige Salman Tepsurkajev försvann 6 september förra året från det hotell i Gelendzjik där han arbetade. En övervakningsvideo fångade hur han av allt att döma fördes bort av två män. När hans hustru loggade in på hans mobiltelefon – och använde en tjänst för att lokalisera bortkomna telefoner – kunde hon se att den befann sig på en polisstation i Groznyj.

Samtidigt spreds på sociala medier i Tjetjenien en video där Salman, naken, bad om ursäkt och sedan satte sig på en flaska.

Salman , själv från Tjetjenien, var med och administrerade Telegramkanalen Adat som var ett forum för kritik mot Kadyrovregimen. De flesta av administratörerna lever i utlandet medan Gelendzjik, vid Svarta havets kust, ligger åttio mils bilväg från Groznyj. Salman hade själv nyligen publicerat en dikt om Kadyrovs kusin och högra hand Adam Delimchanov, där även dennes familj och mor omnämndes.

Kort efter den första videon publicerades ytterligare en video där Salman bad Tjetjeniens kvinnor och ursäkt och samtidigt kritiserade sina tidigare meningsfränder i exil. Därefter finns inga kända livstecken från honom.

Även Salmans far tog i en video avstånd från honom och hävdade att Kadyrovregimen inte var inblandad. Tjetjeniens andlige ledare, mufti, har också förnekat att regimen skulle vara inblandad men samtidigt menat att Salman fått vad han förtjänat.

Utredningsmyndigheten i först Groznyj och sedan även i Gelendzjik har vägrat att utreda den uppenbara kidnappningen och sannolika mordet. Men nu blev det känt att den senare, efter ansträngningar från Kommittén mot tortyrs sida, ändå inledde en brottsutredning om kidnappning i november.

Kommittén mot tortyrs Dmitrij Piskunov konstaterade i en intervju i slutet av oktober att det är relativt vanligt att människor tvingas be om ursäkt i video eller på tv i Tjetjenien. Fallet med Salman Tepsurkajev utmärker sig dock genom ovanligt stor brutalitet.