Chodorkovskij ger pengar till politiska fångar

Bloggaren och aktivisten Maria Baronova samordnar projektet för Chodorkovskijs fond Open Russia.
Bloggaren och aktivisten Maria Baronova samordnar projektet för Chodorkovskijs stiftelse Open Russia.

Michail Chodorkovskij ska tillsammans med Aleksej Navalnyj börja hjälpa politiska fångar med pengabidrag. I en första omgång ska 22 personer få hundratusen rubel var.

Bidragen motsvarar cirka 14 000 svenska kronor. Vad pengarna ska användas till är helt upp till mottagarna, men besöksresor för anhöriga till avlägsna fängelser är ett exempel på de behov man ser.

Bland mottagarna märks flera dömda i den så kallade Bolotnajaprocessen, ekologen Jevgenij Vitisjko, aktivisten i rörelsen Det andra Ryssland Taisija Osipova, antifascisten Aleksej Sutuga, de terrordömda Oleg Sentsov och Aleksandr Koltjenko, Aleksej Navalnyjs bror Oleg Navalnyj, journalisten Sergej Reznik, Sergej Mochnatkin och en ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko samt Andrej Pivovarov från partiet Parnas.

Ex-oligarken Chodorkovskij, som själv satt i fängelse i tio år men släpptes häromåret och numera lever i exil, flaggade för projektet för snart ett år sedan. Tiden har gått åt till att forma ett expertråd och att välja ut mottagarna. Projektsamordnaren Maria Baronova säger att de senare måste omfatta vad hon kallar europeiska värderingar och dessutom vara beredda att ta emot pengarna öppet.

– Alla olagliga handlingar som begås av rättsväsendet är möjliga bara under fullständig tystnad, säger hon i en intervju med tidningen Novaja Gazeta. Vårt mål är att hjälpa de som inte vill ha tystnad.

Expertrådet som bestämmer vilka som ska få pengabidragen består av 24 människorättsförsvarare, advokater och journalister.

Källa: Article20