Ildar Dadin ringde från fängelse i Altajregionen

Ildar Dadin avtjänar ett två och ett halvt år långt fängelsestraff för upprepade otillåtna demonstrationer.
Ildar Dadin avtjänar ett två och ett halvt år långt fängelsestraff för upprepade förseelser mot demonstrationslagen. Amnesty International har erkänt honom som samvetsfånge.

Efter en månads undran står det nu klart att den politiske fången Ildar Dadin anlänt till fängelse nummer 5 i Altajrepubliken, vid gränsen mot Mongoliet.

I onsdags rapporterade Fokus Ryssland att Dadins vistelseort varit okänd sedan han en månad tidigare skickats iväg från det förra fängelset i Karelen, som han riktat uppmärksammade tortyranklagelser emot. Många uttryckte oro över den långvariga tystnaden och tolkade denna som ett slags hämnd mot Dadin och hans anhöriga. Frågan om var Dadin befann sig fick stor spridning på sociala medier.

På torsdagen sade sig Rysslands officiella ombudsman för mänskliga rättigheter, Tatjana Moskalkova, ha informerats av kriminalvården om att Dadin mådde bra och att han skulle anlända till det nya fängelset i början av denna vecka. Enligt Moskalkova skulle Dadin dessutom som ett undantag få ringa någon anhörig så fort han kom fram, och inte bara skriva brev som reglerna normalt stipulerar.

I går söndag mottog så Ildar Dadins hustru Anastasina Zotova ett telefonsamtal från honom, som varade i åtta minuter innan det bröts. Där framkom att Dadin var i fängelse nummer 5 i Altajrepubliken. Huvuddelen av den långa transporttiden dit hade han tillbringat i ett häkte i Tiumenlänet.

Källa: OVD-info, RIA Novosti