Dadin kompenseras för fängelsetid

Två miljoner rubel, cirka 370000 kronor, är vad aktivisten Ildar Dadin får för att felaktigt ha suttit i fängelse. Det beslöt en domstol i Moskvaregionen på onsdagen.

Ildar Dadin blev förrförra vintern den förste och hittills ende att dömas enligt ett hårt kritiserat nytt lagrum, paragraf 212.1, om upprepade förseelser mot demonstrationslagen. Hans fredliga men icke-tillståndsgivna och upprepade gatuprotester skulle straffas med två och ett halvt års fängelse. Amnesty International erkände honom som samvetsfånge.

I höstas väckte uppgifter om att Dadin hade hotats och torterats i fängelse nummer 7 i Karelen stort engagemang både inom och utom Ryssland. Myndigheternas svar blev att tillsätta en utredning som kom fram till att uppgifterna saknade grund.

Kriminalvården skickade därefter ut Dadin på en månadslång odyssé av transporter då ingen fick veta var han var. Till slut kunde han ringa till sin hustru från ett fängelse i Altajregionen.

Samtidigt lyckades hans advokater ta upp hans fall och själva lagparagrafen inför den ryska konstitutionsdomstolen. Domstolen ogiltigförklarade domen och kom fram till att lagen måste tillämpas mer proportionerligt. Även från riksåklagarmyndigheten och regimtrogna politiska kretsar hade paragraf 212.1 ifrågasatts.

I slutet av februari försattes så Ildar Dadin på fri fot. Därefter har han vid åtminstone två tillfällen gripits i samband med protester och en gång dömts till böter på 15000 rubel (ca 2500 kronor). Enligt onsdagens domstolsbeslut i Dadins hemstad Balasjicha, strax öster om Moskva, kompenseras hans tio månader i husarrest och nästan femton månader i häkte och fängelse med drygt två miljoner rubel. Han hade begärt fem miljoner rubel.

Källa: Meduza