Delar av Navalnyjs team fortsätter

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs antikorruptionsfond och hans nätverk av regionala staber har förklarats vara både utländska agenter och extremistiska, och därmed förbjudits i Ryssland. En del av de tidigare stabssamordnarna fortsätter dock med politisk verksamhet, rapporterar RBK.

Då Navalnyjmedarbetaren Leonid Volkov förklarade det regionala nätverket upplöst i april uppgick antalet staber till 37. RBK har talat med nära hälften av de dåvarande samordnarna och sammanställt vad som hänt med de övriga genom vad de funnit på internet. Det visar sig att 15 av dem fortsätter att engagera sig politiskt på olika vis. Några fortsätter med projekt som liknar Navalnyjs, riktade mot korruption och valfusk, men på den regionala eller lokala nivån. Några har gjort misslyckade försök att ställa upp i det kommande dumavalet eller i lokala val. Som iöst.nu rapporterade i början av sommaren förbjuder en ny lag personer kopplade till ”extremism” att delta i val, vilket använts för att stoppa dem. Två av de tidigare samordnarna sitter dock redan i lokala politiska församlingar.

Bland de andra samordnarna har åtta emigrerat till Frankrike, USA, Tyskland och Turkiet. Elva utreds för brott och tre är frihetsberövade eller belagda med husarrest.

Även om många webbsajter kopplade till Navalnyj har blockerats av den ryska kommunikationsinspektionen, Roskomnadzor, förblir den viktigaste ännu tillgänglig: den som samordnar hans ”smarta röstning”. Taktiken, som tillämpades med viss framgång i lokalvalen häromåret, går ut på att så många som möjligt i varje enmansvalkrets ska rösta på en annan kandidat än maktpartiet Enade Rysslands. Tanken är att närmare valet meddela vem man i stället ska rösta på. Att sajten ännu inte blockerats kan bero på att den är bättre skyddad än andra.

När det gäller Aleksej Navalnyj själv tycks hans tillvaro i fängelset ha blivit drägligare än den rapporterades vara i våras, då han hungerstrejkade och hans anhängare initierade massprotester för att han skulle få vård för sina ryggproblem. I dagarna har han haft sitt första långtidsbesök från sin hustru Julia.