Demonstrationer för Aleksej Navalnyj

Uppgifter om mängden deltagare i lördagens uppmärksammade demonstrationer för den häktade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj går isär, men antalet gripna satte nytt rekord med omkring tre och ett halvt tusen. En rad brottsutredningar har inletts som kan mynna ut i nya politiska processer.

Navalnyjs egen stab uppskattar antalet protesterande över hela Ryssland till närmare trehundratusen. Nyhetssajten Meduza skriver att mängden människor på många håll överträffade vad som tidigare setts vid större protester. Störst var protesterna, förutom i Moskva och Sankt Petersburg, även i Nizjnij Novgorod, Novosibirsk, Jekaterinburg, Perm, Irkutsk, Krasnojarsk och Krasnodar. Flera av städerna ligger i Sibirien och Uralbergen där det på demonstrationsdagen var mycket kallt.

Däremot, konstaterar man, blev det en anmärkningsvärt liten demonstration (med ett tusental deltagare) i Chabarovsk vid Stilla havet. Där demonstrerade människor i somras och höstas för sin fängslade guvernör.

Över 3700 människor ska ha gripits i helgens demonstrationer, varav drygt 1400 i Moskva. Där sträckte sig uppskattningar av deltagarantalet från polisens fyratusen till nyhetsbyrån Reuters fyrtiotusen. Gruppen Vita räknaren är kanske mest tillförlitlig med femton-tjugotusen.

I Sankt Petersburg greps omkring femhundra personer och på andra håll mindra antal. Gripandena uppges ha varierat i både hårdhet och antal mellan olika regioner vilket tyder på att något centralt påbud inte hade utgått.

I Moskva rapporteras i dag domstolarna ha börjat döma demonstranter för olovligt demonstrerande – en administrativ förseelse – till i huvudsak böter på mellan tusen och trettiotusen kronor. En del demonstranter har också döms till mellan sju och femton dagars arrest.

Ledaren för det människorättsorienterade advokatnätverket Agora, Pavel Tjikov, redogör i dag på Facebook också för de mer allvarliga brottsutredningar som har hunnit inledas i samband med demonstrationerna.

I Moskva samt på flera andra platser förhör Utredningsmyndigheten minderåriga protestdeltagare för att identifiera ”anstiftare” bakom deras deltagande. Dessa kan i så fall åtalas för att ha dragit in ungdomarna i farliga olagligheter. I Rostov-vid-Don och Novosibirsk anklagas två personer, en 17-åring och en 20-åring, för anstiftan till upplopp och även i Tatarstan pågår en sådan brottsutredning, dock utan utpekad misstänkt såvitt känt. De utredningarna är initierade på central, federal, nivå.

Även på lokal eller regional nivå har brottsutredningar inletts.

I Sankt Petersburg ska en 36-årig anställd vid ett IT-företag ha gripits för att ha slagit två trafikpoliser i ansiktet och ha erkänt detta. Även i Moskva har fyra brottsutredningar om våld mot tjänsteman inletts. Två av dem handlar om misshandel, en om att en demonstrant ska ha använt pepparsprej och en om att bilförare ska ha kört på en polis. Vid den sistnämnda händelsen ska även den kända Pussy Riot-medlemmen Marija Aljochina och en lokal fullmäktigeledamot ha suttit i bilen.

I Moskva har även en vandaliserad tjänstebil som tycks tillhöra säkerhetstjänsten FSB föranlett en brottsutredning om huliganism. Och både där och i Sankt Petersburg och Vladivostok har polisen inlett brottsutredningar om blockerande av gator och trottoarer. I Moskva gäller det Pusjkintorget och i Sankt Petersburg den centrala Nevskijavenyn.

I Moskva har även en förundersökning om brott mot pandemirestriktioner inletts. 19 personer som är smittade av covid-19 ska ha deltagit i demonstrationerna fastän de hade ålagts att hålla sig i karantän. Efter lagskärpningar som infördes i våras kan påföljden för detta bli flera år i fängelse.

Även i Stockholm genomfördes stödmanifestationer av i första hand här boende och politiskt engagerade ryssar. Grupper samlades på flera håll vid olika tidpunkter. Utanför ryska ambassaden blev de tillsagda av polisen att skingras, med hänvisning till pandemirestriktionen om högst åtta personer vid en sammankomst. De begav sig i stället i väg i en samlad demonstration.