Demonstrationer för Navalnyj

I går kväll genomfördes de utannonserade demonstrationerna för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. I Sankt Petersburg greps många men i Moskva lät polisen demonstranterna hållas.

Föranmälningar till protesten hade pågått sedan 23 mars på sajten free.navalnyj.com. Från början var det meningen att invänta en halv miljon föranmälningar, men i helgen uppgav Navalnyjs medarbetare att den hungerstrejkande politikerns liv var i omedelbar fara och beslöt att utlysa protesten till onsdag kväll. En annan bidragande orsak till brådskan var att åklagare begärt att Navalnyjs organisationer ska förbjudas som extremistiska.

Närmare 470 tusen personer hade i förväg hunnit anmäla sin avsikt att vara med. Den verkliga deltagarsiffran blev sannolikt betydligt lägre. I Moskva, där 120 tusen anmält sig, talar polisen om 4500 deltagare – en siffra som Navalnyjs medarbetare menar bör tiodubblas. Andra bedömningar ligger i intervallet 15-25 tusen.

I både Moskva och Sankt Petersburg liksom på många andra ställen hade avspärrningar upprättats. Dock kunde protesten i Moskva äga rum utan större ingripanden från polisens sida. I Sankt Petersburg greps däremot många, och vid en del av gripandena användes elchockspistoler. Sajten OVD-info har hittills noterat 1787 gripanden över hela landet varav 806 i Sankt Petersburg.

Redan innan protesten greps flera ledande aktivister på olika håll i landet. Under själva evenemanget drabbades kanalen Navalny Live, som streamade från protesterna, av ett strömavbrott – detta trots att den sänder från ett annat land någonstans i Europa. Leonid Volkov, liksom flera andra av Navalnyjs närmsta medarbetare nu i exil, berättar att någon hade öppnat ett elskåp på gatan utanför och stängt av strömmen just till deras studio.

En av de som greps under protestdagen var politikern och Navalnyjmedarbetaren Ljubov Sobol, som nyligen dömdes till villkorlig samhällstjänst. Hon anklagades för att ha manat till deltagande i de otillåtna protesterna och släpptes i väntan på rättegång.

Navalnyj hungerstrejkar sedan sista marsch för att få träffa externa läkare, med anledning av vad som tycks vara diskbråck. Han ska ha förlorat omkring tjugo kilo i vikt. I början av veckan fördes han från fängelset i Pokrov i Vladimirregionen till själva Vladimir för att läggas in på sjukavdelningen på fängelset där. Enligt uppgift får han dropp. Rysslands officiella människorättsombudsman Tatjana Moskalkova uppgav innan gårdagens protest att fyra läkare som inte tillhör kriminalvården träffat Navalnyj och konstaterat att det inte är någon omedelbar fara för honom.