Desinformation om vaccin

Ryskstyrda webbsajter sprider desinformation om amerikanska vaccin mot covid-19, säger USA:s utrikesdepartement. Fyra sajter styrda av olika underrättelsetjänster pekas ut.

Anklagelsen förs fram av utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

– Uppenbarligen hemfaller Ryssland åt sina gamla knep, säger Price, och utsätter därmed människor för risk genom sitt spridande av desinformation om vacciner, vilka, som vi vet, räddar liv varje dag.

Price nämner fyra sajter. En annan källa inom utrikesdepartementet förtydligar för Reuters att det rör sig om sajten News Front, som ska styras av säkerhetstjänsten FSB, sajterna New Eastern Outlook och Oriental Review, som ska styras av utrikesunderättelsetjänsten SVR, samt sajten Rebel Inside, som ska styras av den militära underrättelsetjänsten GRU men som nu inte längre sägs vara aktiv.

Även Vita husets pressekreterare Jennifer Psaki bekräftar att Ryssland sprider desinformation om två amerikanska vacciner: de från läkemedelsbolagen Moderna och Pfizer. (USA har även ett tredje godkänt vaccin från tillverkaren Janssen.)

Putins presstalesperson Dmitrij Peskov säger till Wall Street Journal att rysk underättelsetjänst inte har något att göra med kritik mot västliga vaccin.

Samtidigt kräver tillverkarna av det ryska vaccinet Sputnik V en ursäkt av Christa Wirthumer-Hoche, styrelseordförande i EU:s läkemedelsmyndighet EMA, efter att hon jämfört Sputnik V med ”rysk roulette”.

Wirthumer-Hoche företräder även Österrikes läkemedels- och livsmedelsinspektion och fällde kommentaren i österrikisk media. Bakgrunden var att Ungern har börjat använda det ryska vaccinet, och att Tjeckien och Slovakien har beställt det, utan att invänta EMA:s godkännande av det. EMA:s godkännandeprocess av Sputnik V inleddes 4 mars.

Ryssland som med Sputnik V fått en sällsynt möjlighet att skapa goodwill världen runt har sagt att man kan tillhandahålla doser åt femtio miljoner EU-medborgare.