Dissidents släkt godkände blodshämnd

Den tjetjenske videobloggaren Tumso Abdurachmanov hotades i mars med blodshämnd av parlamentets talman Magomed Daudov. I förra veckan meddelade Abdurachmanovs släktingar att de inte har något emot att han dödas.

33-årige Tumso Abdurachmanov är sedan 2013 aktiv på Youtube, där han kritiserar situationen i Tjetjenien. I november 2015 ska han ha hamnat i onåd efter att inte ha lämnat företräde åt en hög tjänstemans bil. Han flydde först till Georgien och sedan till Polen där han sökt men nekats asyl. De tjetjenska myndigheterna har å sin sida låtit efterlysa honom och påstår att han har krigat för IS i Syrien.

Under tiden har hans två Youtube-kanaler – Abu-Saddam Shishani och Abu-Saddam Shishani Live – blivit alltmer populära med sin frispråkiga kritik av den tjetjenska Kadyrovregimen. Inte minst är det diskussionen av den känsliga nutidshistorien, med 90-talets befrielsekrig samt Kadyrovfamiljens övergång till den ryska sidan som väcker intresse.

Till populariteten bidrar det faktum att även lojala regimfunktionärer gett sig in i öppna diskussioner med Abdurachmanov på hans Live-kanal. Allra mest populära är flera långa videosamtal han haft med parlamentets talman Magomed ”Lord” Daudov.

8 mars i år visade Daudov på sitt instagramkonto upp vad som sades vara ett anullerande av efterlysningen av Abdurachmanov. Denne ifrågasatt dock huruvida detta var sant och kritiserade samtidigt Achmat Kadyrov, Tjetjeniens helgonförklarade tidigare ledare och far till den nuvarande presidenten Ramzan.

Det blev för mycket för regimen och följande dag proklamerade Daudov att Abdurachmanov nu var hans och ”hans bröders” (Kadyrovs inre krets) blodsfiende. Han förklarade att Abdurachmanov inte gick säker varken i Polen eller någon annanstans i världen.

Abdurachmanovs frispråkighet försätter hans släktingar i en besvärlig situation. Redan för ett år sedan uppmanade de honom i tjetjensk tv att sluta med sin kritik och återvända hem. Enligt Abdurachmanov gjordes uttalandet under tvång.

I slutet av förra veckan gick så en 84-årig farbror till honom och två kusiner till hans far ut i en videoinspelning på sociala medier och förklarade att han nu hade gått för långt i sin kritik mot makthavarna – och att de inte hade något att invända om dessa dödade honom. De underströk att de gjorde uttalandena på eget initiativ och att ingen tvingat dem till det.

Blodshämnd tillämpas i tjetjensk tradition som svar på mord, men inte som straff för förolämpningar.

Källa: Kavkazskij Uzel 1, 2, 3, 4