Dmitrij Gudkov i landsflykt

Den oppositionspolitiker som i förra vecka greps och släpptes meddelade i går att han gett sig av till Ukraina. I annat fall väntade häktning, hade han fått veta.

Dmitrij Gudkov korsade den ukrainska gränsen till lands i Brjansklänet och är nu inte längre inom de ryska myndigheternas räckvidd. Han bryter därmed mot den anmälningsplikt och det reseförbud han belades med vid frisläppandet i förra veckan, och riskerar att gripas om han återvänder.

”Några nära källor ur presidentadministrationens kretsar meddelade att om jag inte lämnar landet”, skriver Gudkov i sin Telegramkanal, ”så kommer den fabricerade brottsutredningen att fortsättas tills jag är häktad. Om jag stannar kvar har man sanktionerat att lösa frågan Gudkov ’med varje medel'”.

Nyhetssajten Meduzas källor uppger att det var inrikesministeriet, alltså polisen, som hade tagit initiativet till brottsanklagelserna mot Gudkov för att ”utmärka sig”. Frisläppandet efter gripandet i förra veckan skedde under påtryckningar från den politiska ledningen i Moskvas stadsförvaltning där Gudkov påstås ha goda förbindelser.

Som iöst.nu rapporterade i förra veckan gäller brottsanklagelserna formellt en obetald hyresskuld från ett företag lett av en släkting till Gudkov, till just Moskvas stadsförvaltning. Släktingen är tills vidare försatt på fri fot men liksom Gudkov formellt misstänkt i fallet.

I en intervju med Meduza i fredags uppgav Gudkov själv att han redan för en månad sedan hade varnats om att man på hög nivå beslutat att han inte skulle släppas fram i parlamentsvalet i september. Han fick då veta att man även sökte efter möjligheter att klämma åt hans släktingar, för att sätta press på honom i detta syfte.

Husrannsakningarna i förra veckan ska ha ägt rum på ett dussin adresser och involverat ett hundratal poliser, vilket enligt Gudkov inte står i proportion till det påstådda brottet utan bevisar att myndigheternas syfte är just att skrämmas. Efter att ha slagit till mot den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs nätverk vill myndigheterna nu också bli av med den moderata opposition dit liberalen Gudkov räknar sig, menar han.

Han hade hoppats kunna ställa upp i parlamentsvalet för det socialliberala partiet Jablokos räkning. Gudkov har tidigare suttit i parlamentet 2011-2016. Då kom han inte för det ”systemoppositionella” partiet Rättvisa Ryssland. Ett försök att återväljas genom just Jabloko 2016 misslyckades.