Dmitrij Gudkov också gripen

Oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov utsattes i går för en husrannsakan och greps, formellt för ekonomiska oegentligheter. Gripandet sätts i samband med häktningen av en annan oppositionell – Andrej Pivovarov – som iöst.nu också rapporterat om.

Husrannsakan riktades både mot politikerns lägenhet i Moskva och mot hans datja, där flera av hans nära släktingar vistades. Anklagelserna gäller en gammal obetald hyresskuld från ett företag lett av en släkting till Gudkov som också ska ha gripits.

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kommenterar gripandet på Instagram:

”Om husrannsakningarna och gripandena av Dmitrij Gudkov och Andrej Pivovarov fick jag veta av min advokat. På tv säger de inte ett dyft om detta. Varför är förståeligt: någon mer eller mindre sannolik förklaring till de här gripandena har de ännu inte hittat på i Kreml. Men det som hänt är uppenbart även för ’tv-tittaren’ – rent falska brottsanklagelser. Falsifikation och brott. Mitt stöd till Dima, Andrej och deras familjer. De är hederliga människor, som förföljs just därför.”

Som iöst.nu nyligen rapporterade har Dmitrij Gudkov varit ett ledande affischnamn för Förenade demokrater, en sammanslutning kopplad till exiloligarkens Michail Chodorkovskij och Öppna Ryssland. Det var en pengainsamling till en av nätverkets politiska kandidater inför lokalvalen i september förra året som låg till grund för gripandet av Andrej Pivovarov i förrgår. Pivovarov har efter att ha förts till Krasnodar häktats för två månader framåt.

Dmitrij Gudkov är en av få oppositionspolitiker som suttit i landets parlament, statsduman, det senaste årtiondet. Han lyckades ta sig in där som ledamot för det systemoppositionella partiet Rättvisa Ryssland 2011 men inte upprepa bedriften 2016, då han hade bytt till det mer öppet oppositionella partiet Jabloko.