Dmitrijev gripen av polis

Historikern Jurij Dmitrijev greps i går av trafikpolis i Petrozavodsk, oklart varför. Samtidigt ställs han nu inför värre pedofilianklagelser än de som tidigare underkänts i domstol.

Enligt Dmitrijevs dotter Jekaterina Klodt var han i går tillsammans med en väninna på väg till en kyrkogård för att titta till anhörigas gravar, varefter de skulle besöka ett kloster. De stoppades dock av trafikpolis som meddelade att Dmitrijev var efterlyst inom ramen för en brottsutredning. Han tilläts köpa med sig mat och fördes därefter till polisstationen.

Inom kort sände tv-kanalen NTV ett reportage som hävdade att Dmitrijev varit på väg att fly till Polen. Innan avresan skulle han ha inhyst sin hund på ett härbärge och packat en resväska.

Dottern Jekaterina Klodt avfärdar tv-inslaget som ett falsarium. Enligt henne är hunden hemma som vanligt och någon resväska fanns inte med i bilen, bara en väska med rena kläder för att byta om efter kyrkogården och innan klosterbesöket.

I april friades Jurij Dmitrijev från anklagelser om att ha tagit pornografiska bilder av sin fosterdotter, detta efter en lång process där han tillbringat över ett år i häkte. Själv förklarade han bilderna med att han ville dokumentera flickans utveckling och hälsostatus inför de sociala myndigheterna.

Fallet antogs av många vara politiskt motiverat, och bottna i Dmitrijevs kartläggning av stalintidens massavrättningar. En utlösande faktor kan ha varit publiceringen av namn på inblandad personal i säkerhetstjänsten NKVD, en föregångare till KGB och dagens FSB.

För några veckor sedan underkändes dock den friande domen av Karelens högsta domstol. Samtidigt står det nu klart att anklagelserna i den nya utredningen är grövre än tidigare – med en rubricering som handlar om våldsamma sexuella övergrepp – men inga detaljer är ännu kända.

Människorättsorganisationen Memorial, vars Karelenavdelning länge har letts av Dmitrijev, tror att även de nya anklagelserna är politiskt motiverade och saknar grund. Ordföranden Oleg Orlov menar att åklagarmyndigheten ”inte kan hejda sig”.

Även Dmitrijev har förklarat utslaget i Högsta domstolen med att inblandade tjänstemän inte kan finna sig i att han går fri från deras anklagelser, eftersom detta skulle hota deras karriärer.

Bakom överklagan mot den friande domen står åklagaren men även fosterdotterns mormor. Dmitrijev menar att mormodern har förmåtts till detta av de som ligger bakom anklagelserna.

Källa: Radio Svoboda 1, 2