Dmitrijevs nya dom ska överklagas

Jurij Dmitrijevs advokat tänker överklaga gårdagens dom som gav honom ytterligare nio och ett halvt års fängelse. I ett brev säger sig Dmitrijev också själv vara beredd att kämpa vidare.

Efter åratal av rättsliga turer skärpte i går Karelens Högsta domstol straffet för Jurij Dmitrijev – ledande utforskare av Stalintidens massgravar – från tre och ett halvt års till 13 års fängelse. I stället för att släppas fri i november blir han alltså kvar i fängelset i upp till ytterligare ett årtionde.

Domen gällde påstådda sexuella övergrepp mot hans fosterdotter. Samtidigt ogiltigförklarades tidigare frianden på flera åtalspunkter – bland annat barnpornografi – som nu ska behandlas vid en ny rättegång. Ytterligare fängelseår ser därmed ut att kunna adderas till den 64-årige Dmitrijevs straff.

Hans advokat Viktor Anufrijev, som på grund av coronakarantän varit förhindrad att närvara under den korta processen i delrepublikens Högsta domstol, säger dock att domslutet kommer att överklagas.

I ett brev skrivet från häktet efter gårdagens domslut, till fotografen och aktivisten Victoria Ivleva-York, säger Dmitrijev själv: ”Hälsa alla, jag har varken vissnat eller brutits, utan är redo för vidare kamp!”

Förföljelsen av Dmitrijev antas bottna i kampen om historieskrivningen, där stalinrepressionen är en öm punkt för dagens makthavare som hellre föredrar ett mer heroiskt narrativ kring andra världskriget. Det ryska civilsamhället utgår från att Dmitrijev är oskyldig till de skamliga anklagelserna.

I dag gjorde även EU:s utrikestjänst ett uttalande där man krävde Dmitrijevs frisläppande.

Vladimir Putins presstalesman Dmitrij Peskov hävdade i går att Kreml inte är insatt i fallet Dmitrijev, men lovade att man ska titta närmare på det. Möjligen innebär detta en öppning för den förföljde historikern.