Domen mot Kotov ska omprövas

Domen mot Konstantin Kotov – som i september blev den andre att dömas till fängelse för upprepade otillåtna demonstrationer – ska omprövas. Det meddelar den ryska Konstitutionsdomstolen.

Detta blev känt i går, efter att även Rysslands president Vladimir Putin häromdagen uppdrog åt landets nye riksåklagare att undersöka om åtalet mot Kotov varit lagenligt.

Kotov dömdes för upprepade förseelser mot demonstrationslagstiftningen till fyra års fängelse, enligt den beryktade men sällan använda paragraf 212.1. Detta hade bara skett en gång tidigare, med aktivisten Ildar Dadin som för några år sedan också dömdes till fängelse men sedan släpptes. Det skedde efter att han liksom Kotov överklagat till Konstitutionsdomstolen som liksom nu beslutade att domen skulle omprövas, vilket också skedde i Högsta domstolen – där Dadin friades.

Till uppmärksamheten kring Dadinfallet bidrog att han slog larm om misshandel och hot i det fängelse han hade placerats i Karelen. Fängelsechefen och hans ställföreträderare dömdes senare för övergreppen.

I det senaste utslaget från Konstitutionsdomstolen hänvisar denna till att domen mot Kotov inte beaktat Konstitutionsdomstolens utslag i just fallet Dadin. Där slogs fast att det är otillräckligt att konstatera en serie administrativa förseelser för att döma någon till fängelse. För att så skall ske måste det först beläggas att den dömde agerat på ett sätt som hotat andra människor eller allmän ordning.

Kotov är liksom Dadin känd som en fredlig aktivist. Det förefaller sannolikt att han kommer att friges från fängelset, där han efter ett tidigare misslyckat överklagande nu hunnit tillbringa två månader.

Det fängelse där Kotov sitter, i staden Kovrov i Vladimirlänet, har enligt honom inte för vana att misshandla sina fångar. Däremot förekommer andra slags, sannolikt rutinartade trakasserier. Kotovs advokat Marija Ejsmont får utan synbar anledning vänta i flera timmar varje gång hon ska träffa honom, och när hon en gång hade med en kollega som också arbetade med fallet fick de bara träffa Kotov en i taget.

Ett par handskar som Kotovs far hade skickat till honom har också undanhållits honom, vilket varit besvärligt då fångarna två gånger om dagen måste stå ute i vinterkylan medan de ropas upp – och då är förbjudna att stoppa händerna i fickorna. En medfånge som gav Kotov sina extrahandskar fick för detta en disciplinanmärkning som hotar hans möjligheter att snart bli villkorligt frigiven.

Källa: Radio Svoboda 1, 2