Dozjd-medarbetare lämnar Ryssland

Den kritiska nättevekanalen Dozjds chefredaktör Tichon Dziadko meddelar att han lämnar Ryssland för den tid. Detta sedan kanalen – jämte frispråkiga Echo Moskvy – blockerats av myndigheterna på grund av sin rapportering om kriget i Ukraina.

Dziadko skriver i sin Telegramkanal att både han själv och ”en rad” andra medarbetare vid Dozjds redaktion beslutat sig för att lämna landet. Hur många som hittills verkligen även gjort detta framgår inte i inlägget. Dziadko förklarar beslutet med att man inte var säkra efter vad han kallar den olagliga blockeringen av Dozjds sajt och dess konton i sociala medier samt även hot mot en del av medarbetarna.

”Vi kommer att överklaga alla beslut som fattats mot Dozjd och fortsätter att arbeta, delvis på distans”, skriver han. ”Dozjd är ett laglydigt massmedium och inga ryska lagar, inte ens de mest drakoniska, har brutits av våra journalister, och därför finns ingen grund för blockeringen.”

Att sända från utlandet är inget man planerar, avslutar han inlägget.

Dozdj och Echo Moskvy (”Moskvaekot”) blockeras av den ryska medieinspektionen Roskomnadzor på begäran av landets riksåklagarmyndighet. Man menar att medierna medvetet sprider falska uppgifter om den ryska militärens handlingar i Ukraina och kallar dess publiceringar för ”extremistiska”.

Roskomnadzor har tidigare förbjudit alla medier att använda ordet ”krig” om operationen, som officiellt i stället kallas för en ”militär specialoperation”. Man får inte heller använda andra uppgifter om krigsutvecklingen än de som kommer från den ryska militären, ett påbud som dock inte tycks upprätthållas alldeles strikt i rapporteringen.

Dozjd är sedan tidigare stämplat som ”utländsk agent”. Echo Moskvy ägs av det statliga gasbolaget Gazprom och dess chefredaktör Aleksej Venediktov har goda kontakter i Kreml. Kanalen är trots detta en av de viktigaste frispråkiga rösterna i Ryssland.