Dubbelgångare i Sankt Petersburg

Historien med de två kandidaterna som antagit samma namn som oppositionspartiet Jablokos företrädare Boris Visjnevskij har mötts av upprörda reaktioner även från myndighetshåll. Centrala valkommissionens ordförande Ella Pamfilova säger sig hoppas att liknande dubbelgångare i framtiden ska kunna diskvalificeras.

Bland andra svenska Dagens Nyheter har rapporterat om hur Boris Visjnevskij, som kandiderar både till statsduman och till Sankt Petersburgs stadsfullmäktige i valet om en dryg vecka, i det senare fått konkurrens av två andra ”Boris Visjnevskij”. Männen, som tidigare hette Viktor Bykov och Aleksej Smeljov, har till och med anlagt liknande frisyrer och skägg som den riktige Visjnevskij – i ett uppenbart försök att förvirra väljarna och sprida ut hans röster så att han inte kommer in i fullmäktige.

Klagomål på tilltaget från Vysjnevskij till stadens valnämnd har avslagits. Men nämnden har på eget bevåg åtminstone lagt till de två dubbelgångarnas tidigare namn i informationstexten om dem.

Ordföranden i landets Centrala valkommission, Ella Pamfilova, menar i en kommentar till Kommersant att det inträffade är en ”skamlig skymf” och ett ”hån mot väljarna”. Hon skyller på professionella så kallade ”politiska teknologer” som arbetar på beställning. ”Tyvärr”, säger hon också, är lagen ”mycket liberal” mot sådana fenomen men hon lovar att verka för lagstiftning som ska omöjliggöra dem i framtiden.

Den ene dubbelgångaren, Bykov, har fram till nyligen arbetat som assistent åt stadsfullmäktiges vice talman som tillhör maktpartiet Enade Ryssland. För knappt två år sedan riktades dock påhittade anklagelser mot Boris Visjnevskij – om att han som universitetslärare skulle ha förgripit sig på kvinnliga studenter – i media tillhörande den ökände Jevgenij Prigozjin, ibland kallad ”Putins kock”.