Duman behåller 212.1

Den kontroversiella och sällan använda paragrafpunkten 212.1 – som kan ge fängelse för oskyldiga demonstrationer – ska inte avskaffas. Det beslöt det ryska parlamentet i går.

Det vanligen chauvinistiska ryska ”liberaldemokratiska” partiet LDPR – känt för sin färgstarke ledare Vladimir Zjirinovskij – motionerade för två och ett halvt år sedan om att paragrafpunkt 212.1 skulle avskaffas. Paragrafpunkten infördes 2014 och stipulerar upp till fem års fängelse för den som upprepade gånger begår förseelser mot lagen om demonstrationer. Tre eller fler sådana förseelser under ett halvårs tid kan på så vis resultera i upp till fem års fängelse.

Då, i början av 2017, var paragrafpunkten föremål för prövning i landets konstitutionsdomstol.

Detta efter en anmälan från aktivisten Ildar Dadin som var den förste att dömas enligt paragrafpunkten. Dadin – som även hade avslöjat systematisk tortyr i fängelset i Karelen där han satt – friades senare och Konstitutionsdomstolen menade att lagen därefter måste tillämpas mer proportionerligt, alltså inte mot fredliga demonstranter som Dadin. Även riksåklagarmyndigheten ifrågasatte paragrafpunkten.

Därefter har paragrafpunkten inte tillämpats förrän i förra veckan då aktivisten Konstantin Kotov dömdes till fyra års fängelse för upprepade fredliga protester. Det skedde i spåren av sommarens omfattande demonstrationer mot det riggade valet till Moskvas stadsfullmäktige. Ytterligare två personer inväntar också rättegång för att ha deltagit i tidigare protester mot soptippar i Kolomna och Sjijes.

I går röstade så det ryska parlamentet, statsduman, för att avslå LDPR:s motion.

Mot förslaget ställde sig maktpartiet Enade Ryssland vars ledamöter menade att paragrafpunkten behövs för att förebygga brott och förseelser vid demonstrationer. Även ledamöter från de två andra partierna i den så kallade systemoppositionen – kommunistpartiet KPRF och Rättvisa Ryssland, var dock kritiska till paragrafpunkten.

Källa: Radio Svoboda