Efter lång tids häktning blir Pavlenskijs straff böter

Pavlenskij framför den brinnande porten.
Pavlenskij framför den brinnande porten.

500 000 rubel i böter, motsvarande sjuttio tusen kronor, blev konstnären Pjotr Pavlenskijs straff för att han tände eld på porten till säkerhetstjänstens högkvarter Lubjanka. Han slipper fängelse men har i väntan på domen hunnit tillbringa sju månader i häkte.

Domen föll i dag onsdag i Mesjtjanskijräjongens domstol i Moskva. Pavlenskij sattes omedelbart på fri fot. Förutom de dryga böterna måste han betala nästan lika mycket till, 481000 rubel, i ersättning för den förstörda porten. Detta var den summa säkerhetstjänsten FSB hade krävt.

Pavlenskij befanns skyldig till förstörande av kulturarvet. Detta motiverades med att FSB:s sovjetiska föregångare KGB och NKVD på sin tid hade hållit framstående kulturpersonligheter fångna i just Lubjankas häkte. Att den förstörda porten hade bytts ut 2008 spelade ingen roll.

Pavlenskij, känd för sina provokativa performanceaktioner, har själv hela tiden krävt att i stället få bli dömd för terroristbrott. Åklagaren hade å sin sida begärt ett högre bötesbelopp, 1,5 miljoner rubel, men domstolen minskade beloppet med hänsyn till den långa häktningstiden.

Det var natten till 9 november 2015 som Pjotr Pavlenskij hällde bensin över säkerhetstjänstens port och tände på. Aktionen, som han kallade ”Hotet”, utfördes i solidaritet med den ukrainske regissören Oleg Sentsov och andra som då hade dömts till långa fängelsestraff i ett manipulerat terroristbrottsmål.

Pavlenskij anklagades först för vandalism med hatmotiv men brottsrubriceringen ändrades senare till förstörande av kulturarvet.

Källa: Radio Svoboda