Efterlysning dras tillbaka

Den belarusiske programmerare och före detta fånge som läckte tortyrvideor från ett ryskt fängelsesjukhus är inte längre efterlyst. Själv befinner han sig som tidigare rapporterat i Frankrike.

Sajten Gulagu.net (”Nej till Gulag”) började för en dryg månad sedan att offentliggöra videoinspelningarna som visade bland annat sexuell tortyr mot fångar på ett fängelsesjukhus för tuberkulossjuka i Saratov. Flera hundra fångar ska ha drabbats. Fem brottsutredningar har inletts efter avslöjandena och flera ledande tjänstemän har avgått eller fått sparken.

Samtidigt flydde visselblåsaren Sergej Saveljov till Frankrike. Gulagu.net:s grundare Vladimir Osetjkin uppgav att man hjälpt honom att komma undan de ryska och belarusiska säkerhets- och underrättelsetjänsterna, via krångliga vägar där han bland annat passerade Nordafrika innan han landade i Paris.

Saveljov är en belarusisk programmerare som i Ryssland avtjänade ett femårigt fängelsestraff för narkotikabrott, innan han frigavs i februari i år. Under fängelsetiden tog fängelsesjukhuset honom i anspråk som IT-tekniker vilket möjliggjorde hans stöld av det videomaterial från övervakningskameror som visar den omfattande tortyren.

För två veckor sedan rapporterades Saveljov själv vara efterlyst i en brottsutredning om dataintrång.

Nu har dock en vice länsåklagare i Saratov dragit tillbaka beslutet om att inleda brottsutredningen mot Saveljov, och han är inte längre efterlyst. Enligt det senaste beslutet som dykt upp i offentligheten fattades beslutet om brottsutredningen redan 30 september och var ”förhastat”. I sak tycks åklagaren motivera detta med att det inte är bekräftat att Saveljov stulit några data, och dessutom att man inte utrönt huruvida kriminalvårdspersonalen själva hade medverkat till brott. Om detta brott avser dataintrånget eller tortyren framgår inte.